Úvod Zariadenia TOP 5 dôvodov, vďaka ktorým sú inteligentné domácnosti na vzostupe

TOP 5 dôvodov, vďaka ktorým sú inteligentné domácnosti na vzostupe

6

Inteligentné už dávno nie sú iba mobilné telefóny a televízory. Inteligentná vie byť aj domácnosť a čoskoro ich bude viac a viac.

V našich končinách ide zatiaľ o nie príliš rozšírený koncept domácností.

Centralizované riešenia na mieru sú drahé a ich realizácia taktiež neprebehne zo dňa na deň.

Podstatne obľúbenejšie sú gadgety, prostredníctvom ktorých si inteligentnú domácnosť vytvoríte sami. Jej chod bude vo vašich rukách nech sa budete nachádzať kdekoľvek a ušetriť môžete nielen čas, ale aj prostriedky.

K inteligentným domácnostiam sa však stále uchyľujú jedinci bažiaci skôr po komforte ako po ušetrených minútach z jedného hektického dňa. Domácnosť má byť komfortná a nemali by ste vstávať z pohovky len preto aby ste museli zhasnúť svetlo. Ešte dôležitejšia ako pohodlie by mala byť bezpečnosť.

Bezpečnosť

Internet sa doslova hemží rôznymi kamerami s nočným videním, senzorom pohybu, nahrávaním alebo funkciami upozornení. Stačí im len domáca WiFi a vám pridružená aplikácia.

Odkiaľkoľvek tak môžete vidieť, čo sa u vás deje, resp. čo aktivovalo senzor pohybu. Presnejšie situovaným riešením sú napríklad kompaktné senzory pre dvere, okná či garážovú bránu.

Uvidíte, kedy sa dvere otvorili, poprípade senzorom priradíte funkciu. Po zavretí dverí sa môžu napríklad vypnúť svetlá v miestnosti. Ich aktivácia je veľmi rýchla a nemusíte ich ani často nabíjať, alebo skôr vymieňať batériu.

Senzor na dvere je malý a tým pádom aj nenápadný

Batéria v senzoroch od Xiaomi vydrží aj dva roky. Tie však nefungujú samostatne, ale s riadiacou jednotkou Xiaomi, ktorú pripojíte na WiFi a ovládate pomocou nej celé spektrum zariadení pre inteligentnú domácnosť.

Pred požiarom pre zmenu uchráni dymový senzor,. Zabudnutá zapnutá žehlička alebo niečo na sporáku urobí behom chvíle svoje. Dymové senzory sú veľmi citlivé. Upozornenie vám pošlú už pri prvotnom náznaku dymu.

Zábava

Zariadenia Google Home, Amazon Echo alebo smart televízory. Už predtým ako prídete domov, si môžete spustiť obľúbenú hudbu. Stačí príkaz cez aplikáciu. Ak by aj nie, po otvorení dverí postačí vydať hlasový povel a hudba začne hrať.

Streamovanie online obsahu, hranie hier cez internet v reálnom čase, nahrávanie vysielania alebo premiéra nového hudobného albumu. Tieto prvky mnohým nie sú cudzie, keďže inteligentné televízory boli prvými zariadeniami zo smart segmentu, ktoré ovládli naše domácnosti.

Home – digitálny asistent do domácnosti od © Google

Domáci digitálni asistenti, ako v úvode spomínaný Google Home či Amazon Echo, k nám ešte nedorazili a nejaký čas to asi potrvá.

Úspora

Počiatočná investícia do inteligentnej domácnosti sa nemusí javiť ako zrovna lacná. Ušetríte až ich efektívnou prevádzkou. Nastaviť si môžete harmonogram zapínania a vypínania inteligentných žiaroviek.

© HD Pixels

Ešte viac ušetríte pri inteligentnom termostate. Po odchode z domácnosti termostat teplotu zníži a s blížiacim sa príchodom člena domácnosti teplotu naopak podvihne. Je len na vás, ako si zariadenia nastavíte.

Kontrola

Hneď ako opustíte svoje obydlie alebo chatu, strácate nad ňou kontrolu. Aj toto je jeden z dôvodov, prečo užívatelia čoraz častejšie kladú otázky ohľadom inteligentnej domácnosti.

Mať kontrolu nad niečím, čo je vaše, je prirodzené. Z práce, školy alebo vlastne odkiaľkoľvek môžete vedieť, čo sa u vás doma deje.

Robotické vysávače nie vždy splnia svoj účel © BoredPanda

Môžete sledovať teplotu a vlhkosť v domácnosti a riadiť ju, inteligentné zásuvky vám prezradia, koľko energie spotrebuje vaša nová chladnička, kamera ukáže, či váš domáci miláčik opäť rozhrýzol domácu obuv alebo môžete na diaľku povysávať.

Ani robotické vysávače už nie sú sci-fi. Dokonca medzi nimi vládne konkurencia, ktorá sa predbieha v vo výkone, v dlhších výdržiach na jedno nabitie a umelej inteligencii riadiacej proces upratovania.

Maximálne pohodlie

Ovládaním osvetlenia, teploty, senzorov pohybu alebo kamier smart domácnosť nekončí. Skôr naopak. Hlavne čínski výrobcovia chcú ovládať pomocou smartfónu a internetu vecí doslova všetko.

Osobná váha, ktorú spojíte so smartfónom? Žiadny problém. Aj keď sledovanie upozornení o vlastných nezdravých kalóriách nemusí byť zrovna príjemné. Možno vás ale donútia poobzerať sa po fitness aktivitách.

Inteligentná kanvica sa sama vypne, ak sa voda vyparí alebo ju omylom zapnete bez vody. Cez aplikáciu si dokonca nastavíte, akú teplotu vody budete potrebovať napríklad ráno o ôsmej.

domácnosť
Kanvica s WiFi a Bluetooth? Žiadny problém © MIUI

Kanvica ju zohreje tak, aby ste ju mali v požadovanej hodine k dispozícii. Aj stolová lampa, ktorú máte na dosah ruky, môže byť inteligentná. Jej inteligencia nespočíva ani tak v diaľkovom ovládaní ale skôr v základnej funkcionalite.

Vďaka zabudovaným senzorom a zhromažďovaniu údajov o osvetlení a používaní dokáže nastaviť optimálny jas, teplotu a kontrastný pomer osvetlenia. Všetko automaticky.

Skôr či neskôr bude každá domácnosť nejakým spôsobom inteligentná. Podstatné je, aby sa dalo na jej inteligentné funkcie spoľahnúť a aby boli efektívne.