Úvod Zaujímavosti SoftBank uzatvoril obchod desaťročia. ARM kupuje za gigantických 29 miliárd EUR!

SoftBank uzatvoril obchod desaťročia. ARM kupuje za gigantických 29 miliárd EUR!

0

Pozrite sa na svoj telefón. Je dosť pravdepodobné, že časť čipu, ktorý ho poháňa navrhla spoločnosť ARM. Britská spoločnosť ARM Holdings už roky navrhuje jadrá a iné komponenty, z ktorých potom výrobcovia, ako napríklad Qualcomm, vyskladajú procesory. Japonský SoftBank sa rozhodol, že sa chce pripojiť k procesorovej párty a preto kupuje spoločnosť ARM Holdings za 29 miliárd EUR.

Nákup zo strany SoftBanku je vôbec najväčší v ich histórii a jeden z najväčších tohto desaťročia, resp. z histórie technologickej Európy. SoftBank totiž ponúkol 17 libier za každú akciu, čo je o 43% viac, než aktuálna hodnota akcií spoločnosti.

Finančníci na novinku o odkúpení spoločnosti za tak vysokú sumu okamžite zareagovali a jej cena na londýnskej burze vzrástla o 45%. Šéf SoftBanku, Masayoshi Son povedal, že akvizícia spoločnosti ARM pre nich znamená pripravenosť nielen čo sa mobilných zariadení týka, ale aj čo sa internetu vecí týka. Podľa všetkého v tom pán Son vidí budúcnosť. Spoločnosť SoftBank ďalej podotkla, že do piatich rokov plánuje zdvojnásobiť počet zamestnancov vo Veľkej Británii, ako aj rozšíriť spoločnosť do ďalších krajín.

Čo to znamená pre nás, zákazníkov? V blízkej budúcnosti nič prevratné. ARM totiž nevyrába samotné procesory. ARM Holdings len navrhuje jednotlivé jadrá (často označované ako Cortex) a ďalej len predáva licencie na postup pre výrobu.