Bezdrôtová Bluetooth technológia je tu s nami už poriadne dlho a ak si niekto myslel, že postupne vymizne, mýlil sa. Ide o veľmi spoľahlivý a hlavne energeticky nenáročný spôsob, ako pripojiť k zariadeniam rôzne príslušenstvo. 

Audio systémy v aute, handsfree sady, inteligentné hodinky, náramky, reproduktory, slúchadlá…tieto zariadenia sa stali bežnou súčasťou našich technologických životov a čoskoro ich pripojíme na ešte dokonalejšej úrovni. Štandard Bluetooth 5 bude oficiálne predstavený už 16. júna a prinesie so sebou dvakrát väčšiu možnú vzdialenosť pripojenia a až štvornásobne väčšiu rýchlosť. Zároveň pôjde stále o nízkoenergetický štandard LE (low energy), čiže Bluetooth nebude „žrať“ viac energie, oproti súčasne dostupnej verzii.

V súčasnosti, ak ste sa napríklad so smartfónom vzdialili od pripojeného auta, reproduktora alebo fitness náramku na viac ako desať metrov, došlo k prerušeniu spojenia. Po novom bude rozsah až 20 metrový. Zatiaľ nevieme konkrétne detaily a dozvieme sa ich až na tlačovom podujatí v Londýne budúci štvrtok.

bluetooth

Pre zaujímavosť, technológia Bluetooth bola pomenovaná podľa dánskeho kráľa Haralda Modrozuba (bluetooth znamená v angličtine „Modrozub“) vládnúceho v 10. storočí. Ten využil svoje diplomatické schopnosti k tomu, aby bojujúce kmene pristúpili k diskusii a ukončili vzájomné rozpory. Práve táto analógia bola využitá pre názov technológie Bluetooth ktorá, podobne ako kedysi kráľ Harald, slúži na uľahčenie vzájomnej komunikácie.

Štandard Bluetooth vznikol v roku 1994 a postarala sa oň spoločnosť Ericsson. Bluetooth pracuje v ISM 2,4 GHz pásme. V rovnakom pásme pracuje aj technológia WiFi.