Úvod Novinky Aktuálne Koncesionársky poplatok za RTVS má prudko narásť. Koľko budeme po novom platiť?

Koncesionársky poplatok za RTVS má prudko narásť. Koľko budeme po novom platiť?

Slovensko čaká po dlhom období zmena vo výške poplatku. Vedenie sľubuje inovácie, možno aj tretí program.

33

Slovenské domácnosti s najväčšou pravdepodobnosťou čaká ďalší nárast výdavkov. Tentokrát sú na rade koncesionárske poplatky, ktoré sa už roky nemenili.

Vyplýva to z programového vyhlásenia novej vlády, ktorá prebrala aj úhrady za služby verejnosti, ktoré sa zaužívane nazývajú koncesionárskymi poplatkami. Ako server Živé informoval, tento poplatok sa nezvyšoval už 14 rokov.

Vláda prijme také legislatívne opatrenie, ktoré poskytne Rozhlasu a televízii Slovenska stabilné a primerané finančné zabezpečenie plnenia jej zákonných úloh prostredníctvom optimalizácie výšky úhrady za služby verejnosti poskytované Rozhlasom a televíziou Slovenska,“ uviedol kabinet.

Aktuálna výška úhrady je na úrovni 4,64 eura mesačne. Kombinuje pritom poplatok za Rozhlas a televíziu. Povinnosť platiť poplatok vzniká každej domácnosti s pripojenou elektrinou. Do portfólia, ktoré pokrývajú tieto poplatky spadajú dva televízne kanály, Jednotka a Dvojka. Tú rozhlasovú časť zas tvoria stanice Rádio Slovensko, Patria, Junior, Devín, Regina_FM, Slovakia International, Pyramída a Litera.

Prečo hrozí zdražovanie?

RTVS má podľa zistení najmenej programových okruhov zo slovenských vysielateľov. Vedenie to chce zmeniť. Tretí kanál by podľa Václava Miku, generálneho riaditeľa Rozhlasu a televízie Slovenska, mohol priniesť rozšírené spravodajstvo, šport, poprípade ďalší obsah.

Pre porovnanie, Markíza prevádzkuje okrem svojej hlavnej stanice aj stanicu Doma určenú pre ženské publikum či stanicu Dajto pre to mužské. JOJ má taktiež bohatšie portfólio. Diváci si už určite všimli programy ako Plus a Wau. JOJ však prevádzkuje aj platené kanály, ako napríklad RiK, JOJ Cinema či Ťuki TV, ku ktorej majú prístup len zákazníci Telekomu.

O koľko porastie koncesionársky poplatok?

S presnou sumou vláda síce zatiaľ neprišla, no riaditeľ inštitúcie, Václav Mika tvrdí, že ak by v úvahu zobrali len infláciu za 14 rokov nemennej výšky poplatku, zvýšil by sa na hranicu 7 eur mesačne. Na presnú sumu si však budeme musieť počkať.

Mika však už niekoľkokrát poznamenal, že Slovensko sa nemôže porovnávať napríklad s Českou republikou, ktorá má na svoju televíziu štvornásobne vyšší rozpočet.