Úvod Zaujímavosti Vyrobili tablet pre nevidiacich, vraj ide o revolučný produkt

Vyrobili tablet pre nevidiacich, vraj ide o revolučný produkt

1
Tablet pre slepých

Ľudia, ktorí majú problém so zrakom, si značnú časť súčasných technologických vymožeností príliš neužijú. Vedci z americkej univerzity ale prišli na spôsob, ktorý by im aspoň sčasti vedel pomôcť. Ich riešenie predstavuje tablet s displejom, kde je integrované digitálne Braillovo písmo. 

Prototypové zariadenie, na rozdiel od tých súčasných, dokáže zobraziť celú stranu textu a nie iba jeden riadok. Neskôr má podľa slov jedného z profesorov, ktorí sa zúčastnili výskumu, pribudnúť aj funkcionalita na čítanie zdrojov informácií bez textov, ako sú napríklad grafy.

Veľká nevýhoda tabletu ale spočíva v jeho cene. Tá sa momentálne pohybuje niekde na úrovni 55,000 amerických dolárov. Zariadenie s jedným riadkom Braillovho písma vyjde zákazníkov asi do 5,000 dolárov. Treba však brať do úvahy, že ide o jeden z raných prototypov, takže pri finálnej verzii ešte môže cenovka výrazne klesnúť. Stačí, ak namiesto niektorých súčasných riešení nájdu dostupnejšie alternatívy, čo je vlastne podstatou aktuálne prebiehajúceho výskumu na University of Michigan.

Motivácia vedcov spočíva v snahe umožniť zrakovo postihnutým používateľom jednoduchší prístup k neustále aktualizovanému webovému obsahu či obšírnejšiemu množstvu publikácií.