Úvod Novinky Aktuálne Už 8 rokov: Všetko najlepšie, Android!

Už 8 rokov: Všetko najlepšie, Android!

Operačný systém Android oslavuje svoje v poradí už ôsme narodeniny.

0

Budí nás, spája s inými ľuďmi a mnohým poskytuje pracovný nástroj na cestách. Systém pre mobilné telefóny, ktorý nemá v modernom svete obdoby, je na tomto svete už viac ako osem rokov. Android sa počas tejto dlhej doby stal niečím, čo teraz predstavuje každodennú súčasť našich životov.

Presne 5. novembra 2007 predstavila aliancia OHA operačný systém Android, ktorý reprezentoval záujmy spoločností ako Google, HTC alebo Sony. Prvý smartfón s touto novinkou – HTC Dream – uzrel svetlo sveta až približne rok po tejto veľkej udalosti.

Jeho celú históriu tvoria názvy známych cukroviniek a samých lahôdok. Na začiatku však nepatril medzi príliš obľúbené produkty. To, čo je z neho dnes, sa stalo v priebehu niekoľkých rokov. Pravidelným vylepšovaním a aplikáciou krajšieho dizajnu používateľského prostredia vznikol jeden z používateľsky najdokonalejších systémov na svete, ktorý poháňa drvivú väčšinu smartfónov v našich vreckách.

2016 a nové výzvy

Android sa s novým vedením v ďalšom roku postaví pred nové výzvy. Štafetu po Sundarovi Pichaiovi (ten sa stal šéfom Google) nedávno prebral Hiroshi Lockheimer, takže jeho prvé výsledky budeme môcť vidieť aj na očakávanej verzii Android N (že by Nutella?).