Aplikácia Snapseed patrí k špičke, čo sa nástrojov pre úpravu fotografií týka, po poslednej aktualizácii je ešte dokonalejšia. Autori aplikácie pridali možnosť úprav aj pre RAW formát fotografií.

Fotografie vo formáte RAW poznáme hlavne zo zrkadloviek a inej, polo-profesionálnej a profesionálnej foto techniky, pričom ide o „surový“ typ fotografie.

V podstate ide o nekomprimované surové dáta, ktoré sú určené pre následné úpravy a export, najčastejšie do známeho .jpg a .png formátu.

Podporu pre tento bezstratový formát implementoval Google v minulom roku aj priamo do Androidu Lollipop, bolo teda len otázkou času, ktorá foto aplikácia príde s takouto novinkou ako prvá.

V aplikácii Snapseed vo verzii 2.1 môžete teda do sýtosti upravovať, vylepšovať a meniť aj RAW fotografie priamo z mobilného zariadenia, čo uvíta drvivá väčšina nadšencov fotografie.

Pokiaľ by ste si chceli urobiť obraz, čo Snapseed dokáže vytvoriť z pôvodnej fotografie v RAW formáte, nižšie nájdete jeden pekný príklad ako aj odkaz do obchodu Google Play.

Tam si skontrolujete dostupnosť aktualizácie, ktorá sa začala šíriť dnes, poprípade si môžete aplikáciu nainštalovať a vyskúšať, pokiaľ ju nepoznáte. Rozhodne ju však odporúčame. Predpokladáme, že v blízkej dobe sa podobnou cestou vydajú aj autori ostatných známych aplikácií pre úpravu fotografií.

raw

[googleplay url=“https://play.google.com/store/apps/details?id=com.niksoftware.snapseed“]