Určite to poznáte. Ráno sa ponáhľate do práce alebo do školy a zistíte, že ste si zabudli cez noc nabiť smartfón. Keďže väčšina z nich vydrží len jeden deň prevádzky, pri indikátore batérie vám svieti iba pár percent.

Nabíjanie smartfónu, respektíve jeho batérie nejakú dobu trvá a podpora pre rýchle nabíjanie je zatiaľ len výsadou najnovších a drahých smartfónov.

Existuje však niekoľko tipov a rád, ako smartfónu pomôcť k rýchlejšiemu dobitiu akumulátora.

Správny zdroj energie

Najlepší spôsob ako nabíjať smartfón je prostredníctvom originálnej nabíjačky, ktorú ste dostali k smartfónu.

Obzvlášť to platí pre zariadenia s podporou rýchleho nabíjania (zoznam podporovaných zariadení TU) , ktoré bežnou nabíjačkou v zrýchlenom režime nenabijete.

Potrebujete aj kompatibilnú nabíjačku, ktorá dokáže poskytnúť až 15 W výkon.

galaxy-note-4

Pokiaľ ste odkázaní na nabíjanie skrz USB port počítača alebo notebooku napríklad v kancelárii, zvoľte USB port typ 3.0 (modrá farba konektora), pokiaľ je ním váš PC vybavený.

Klasický USB port 2.0 dokáže podať len 2,5 W výkonu, USB 3.0 až 4,5 W a smartfón sa teda nabije rýchlejšie.

Rovnako sa vyhnite bezdrôtovému nabíjaniu. Jedná sa síce o veľmi modernú a pohodlnú technológiu, pri ktorej stačí smartfón len položiť na nabíjaciu podložku. Klasický kábel je však citeľne rýchlejší.

 

Zmena režimu

Zapnite na vašom smartfóne počas nabíjania letový režim. Ten odpojí všetku konektivitu zariadenia a váš smartfón tak nebude počas dobíjania míňať energiu na WiFi, prihlasovanie do siete, synchronizáciu a podobne.

Pozor, tento režim zvoľte len vtedy ak svoj inteligentný mobilný telefón nebudete potrebovať alebo nečakáte žiadny dôležitý hovor.

letovy-rezim

Pokiaľ potrebujete byť dostupní, zrýchliť nabíjanie môžete aj prepnutím zariadenia do úsporného režimu, ktorý napríklad vypne synchronizáciu a obmedzí výkon procesora, no budete zastihnuteľní.

Podobne je zbytočné počas nabíjania nechať zapnuté GPS, Bluetooth, NFC a podobne, keďže sa jedná o ďalších žrútov energie.

 

Nedotýkať!

Čo sa týka spotreby energie, najviac jej minie zobrazovacia jednotka, teda displej. Nechajte smartfón počas nabíjania ležať v kľude a nedotýkajte sa ho.

Pokiaľ zaznamenáte notifikáciu alebo tón správy, potlačte svoju zvedavosť a nechajte zariadenie nabíjať. Hraním hier počas nabíjania si síce skrátite svoj voľný čas, ale výrazne predĺžite čas potrebný pre nabíjanie.

Xiaomi-Mi-Note-Gaming

Tieto jednoduché rady sú určené skôr začiatočníkom či menej skúseným používateľom. Pokiaľ patríte medzi tých skúsenejších a poznáte ďalší zlepšovák, zdôverte sa s ním v diskusii.