Úvod Zaujímavosti Týchto 5 pravidiel života na internete by ste mali ovládať

Týchto 5 pravidiel života na internete by ste mali ovládať

Internet je zlatá klietka. Naučte sa, ako do nej nespadnúť.

1

Internet je najúžasnejší komunikačný nástroj, aký kedy ľudstvo vymyslelo a len ťažko ho niečo tromfne. Má však aj svoje nevýhody. V dnešnej dobe sú veľmi populárne rôzne sociálne siete a zoznamky. Nedávno jednu z nich – Ashley Madison – napadli hackeri a zverejnili konverzácie 30 miliónov ľudí. To môže mať veľký dopad nielen na životy politikov a známych osobností.

Je teda čas na chvíľu sa zastaviť a zvážiť týchto päť dôležitých pravidiel online života. Aktuálne sú hlavne dnes, keď je sledované, triedené a ukladané v podstate všetko, čo robíte. Stačí, že používate prehliadač Chrome a Google o vás vie viac, ako vaši rodičia.

Prvé pravidlo

Predpokladajte, že všetko čo poviete/napíšete, sa dostane na verejnosť

Druhé pravidlo

Nenechajte sa oklamať rôznymi nastaveniami súkromia a heslami, ktoré vás odvedú od pravidla číslo jeden.

Tretie pravidlo

Pochopte, že kontext a dáta sú v podstate to isté. Ak niečo napíšete na internet, nie je problém zistiť čo (obsah príspevku), kedy (čas), kde (miesto – GPS súradnice), ako (cez PC, mobil, tablet..) a prečo (dôvod vášho prispievania) ste to urobili.

Štvrté pravidlo

Verte, že všetky transakcie vykonané kreditnou kartou sú uchovávané a raz budú nejakým spôsobom zverejnené.

Piate pravidlo

Buďte si istí, že dáta z internetu nikdy nezmiznú. Aj keď ich vymažete.

Nebojte sa byť ostražití. Raz budete môcť povedať, že ste boli paranoidní predtým, než to bolo populárne. Internet je super. Môžte cez neho komunikovať, vyjadriť svoj názor, hrať hry, zarábať peniaze, ale bohužiaľ, úplne sa vzdávate súkromia. Je to taká zlatá klietka.