Európska únia začne pracovať na vývoji a výskume piatej generácie mobilnej siete, pričom jej partnerom pri budovaní infraštruktúry má byť technologicky vyspelé Japonsko. Ambiciózny cieľ je možné brať ako základnú súčasť plánovaného digitálneho trhu pre európske krajiny.

Nástupca 4G prinesie hneď niekoľko výhod, a to vrátane väčších prenosových rýchlostí, väčšej kapacity pripojených zariadení či menšej odozvy. Jeho prítomnosť taktiež vyžaduje prichádzajúci internet vecí (IoT), ktorý sa už pomaličky dostáva do povedomia ľudí. K tejto futuristickej digitálnej diaľnici pripojíme nie len naše počítače alebo smartfóny, ale takmer všetky elektronické zariadenia okolo nás  – autá, pomocníkov z kuchyne a i.

5G predstavuje chrbticu našich digitálnych ekonomík a spoločností po celom svete. To je dôvod, prečo silno podporujeme globálny konsenzus a kooperáciu na 5G. Dohoda s Japonskom je dôležitý miľník na ceste ku globálnej definícii 5G, jej charakteristickej služby a štandardov. Dokazuje to, že naše krajiny sú pripravené prevziať vodcovstvo v budovaní našej digitálnej budúcnosti,uviedol európsky komisár pre digitálnu ekonomiku a spoločnosť, Günther H. Oettinger.

Ďalším veľkým plus bude aj to, že používatelia nebudú musieť zisťovať, či ich mobilné zariadenie podporuje frekvencie špecifického operátora, takže sa do mobilnej siete piatej generácie vďaka univerzálnosti vždy bez problémov pripoja s čímkoľvek a kedykoľvek.

Pokiaľ pôjdu veci podľa toho, čo EÚ chce, používatelia nemusia mať strach ohľadne toho, aké zariadenia podporujú aké pásma a akých mobilných operátorov, čo je obrovské vylepšenie súčasnej situácie,píše web neowin.net.

Pripravovaná 5G sieť by mala byť podľa odborníkov dostupná pre širokú verejnosť približne do piatich rokov.