Úvod Novinky VIDEO: Pozrite si, ako sa vyhorenému stupňu rakety Falcon 9 nepodarilo pristáť...

VIDEO: Pozrite si, ako sa vyhorenému stupňu rakety Falcon 9 nepodarilo pristáť na mori

3

Súkromná spoločnosť SpaceX sa 10. januára pokúsila pristáť s vyhoreným prvým stupňom svojej rakety Falcon 9 na špeciálnej pristávacej plošine v atlantickom oceáne. Dôvodom je snaha znovu ho použiť.

Dnešné rakety totiž po prvom lete odchádzajú do večných lovíšť. Väčšinou skončia v mori, v tom lepšom prípade ich odtiaľ vyzdvihnú a vystavia v múzeu. Takéto šťastie mali napríklad motory rakiet, ktoré dopravili astronautov na Mesiac.

Súkromná americká firma SpaceX, ktorú vlastní miliardár Elon Musk, sa momentálne snaží prvý stupeň svojej rakety Falcon 9 zachrániť pred istou smrťou. Ako? Po rokoch skúšania vyvinuli pristávacie nohy, upravili motory a napísali špeciálny letový softvér ktorý im v budúcnosti umožní pristávať na lodiach v oceáne.

Ak by nakoniec ich snaha skončila úspechom, bude to taká malá revolúcia. Dopraviť jeden kilogram na obežnú dráhu totiž stojí tisícky dolárov. Ak by sa rakety dali použiť viackrát, cena za štart sa rapídne zníži.

To však znamená, že musia pristáť na malej lodi s neforemným stupňom, ktorý je vysoký ako 14-poschodový dom. Navyše, pri štarte vyletí niekoľko desiatok kilometrov vysoko. Presnosť, s akou musí raketa pristávať je teda nepredstaviteľná.

Počas navádzania na loď raketa používa motory a špeciálne kormidlá, ktoré usmerňujú prúd vzduchu. Motory sa môžu mierne natáčať, čo pomáha hlavne pri pristátí. V SpaceX už presné pristátie testovali v minulosti pomocou zariadenia Grasshopper. To vyletelo do výšky až jeden kilometer a šťastne sa mu podarilo vrátiť späť. Systém pritom musel odolávať vetru.

Ostrý pokus z minulého týždňa však nakoniec nebol úspešný. Raketa síce zásobovaciu loď Dragon dostala do vesmíru, no prvý stupeň skončil horšie. Hydraulike v kormidlách na usmerňovanie prúdu vzduchu totiž došlo „palivo“. Stupeň bol tým pádom nestabilný a motory nedokázali vyrovnať celý stroj. Ten sa nakoniec na pristávaciu plošinu trafil, no bol naklonený o 45 stupňov, motory išli naplno a všetko skončilo výbuchom.

Loď však nebola veľmi poškodená a po menších opravách ju bude možné opäť použiť. Šéf SpaceX pokus o pristátie označil ako: „Close, but no cigar,“ teda „tesný, ale ešte nie na cigaru.“ Tak ako tak, firma získala obrovské množstvo cenných dát, trafila sa na loď a ďalší pokus snáď skončí lepšie. Dovtedy si aspoň pozrite toto video z lode.

Zaujímavo vyzerajú aj jednotlivé momentky, na ktorých je jasne vidieť, že raketa nemala šancu.

spacex
spacex (4)
spacex (2)
spacex (3)