Úvod Novinky Ak bol rok 2014 tréningom, rok 2015 bude zápasom

Ak bol rok 2014 tréningom, rok 2015 bude zápasom

13
Android

Tak a je to tu. Dnešný deň je prvým dňom roku 2015. Tým sa mi okamžite núka možnosť obzrieť sa za rokom 2014, za tým, čím všetkým sme si prišli, ako aj pozrieť sa pred seba na to, čo všetko nás čaká. Za uplynulých dvanásť mesiacov sme si prešli všeličím, no vďaka vám, našim milujúcim čitateľom sme všetko zvládli a spoločne sme sa posunuli ďalej.

Problémy s výpadkami zažehnané

Ešte v januári sme totiž hostovali na webhostingu WebSupport, no počas roka sa pre nás zdieľaný hosting stal primalý a tak sme sa rozhodli zainvestovať do poriadneho servera, ktorý sa nachádza vo Francúzsku. Prečo vo Francúzsku? Vyberali sme podľa odporúčaní, ako aj podľa sily danej spoločnosti postarať sa o otravné DDoS útoky, ktoré nás neraz spomalili pri práci. Nakoniec sme sa tak rozhodli pre server v konfigurácii Intel Xeon E3-1245 V2 @ 3.40 GHz, 32 GB RAM, 3 x 120 GB SSD, pričom server je umiestnený v datacentre, ktoré je poháňané dvomi rôznymi dodávkami elektriny, disponuje generátormi, ktoré sú v prípade výpadku schopné udržať servery pri živote ďalších 48 hodín a domov ponúka pre približne 400 tisíc serverov. Veríme teda, že hardvér nášho webu sme vložili na starosť tým správnym ľuďom. To isté platí aj o sys adminovi, ktorý sa stará o plynulý chod nášho servera.

citatelia
Z 0 na 430 000 mesačne – rast AndroidPortal.sk po mesiacoch – Google Analytics (unikátni čitatelia)

Posun AndroidPortal.sk vpred, čo sa čítanosti týka bola tak obrovský, že ak by ste nám v januári 2014 povedali, kde skončíme 31. decembra, pravdepodobne by sme vám to neuverili. Za rok 2014 sa návštevnosť nášho webu zvýšila o neskutočných 120%, za čo vďačíme len a len vám. Sme radi, že sa k nám vraciate, aj keď sa vám niekedy niečo nemusí páčiť. Verte, že do toho dávame všetko a nemienime v tom prestať.

Stále rovnaká partia ľudí, ako pred tromi rokmi

Náš projekt vznikol z entuziazmu hŕstky ľudí a či už to niekto vidí, alebo nie, v našich srdciach ho tak stále berieme. Je to niečo, čo robíme s radosťou, nie preto, lebo to musíme, alebo preto, že by sme to mali od niekoho nakázané. Samozrejme, veľa vecí sa zmenilo, za nami stojí najlepší partner, akého sme si mohli priať a ktorému vďačíme za tak radikálny posun vpred, no ani to nás neodradí od našej filozofie technologického blogu, ktorý píšu fanúšikovia technológií a nie zamestnanci nejakej firmy. Na email som počas uplynulých 12-tich mesiacov dostal asi 20, ak nie 30 dotazov, ktoré nás obvinili z toho, že sme dovolili odkúpenie nášho webu našim partnerom. Nemajte strach, AndroidPortal.sk je stále vedený pod našou taktovkou a náš partner, Zoznam.sk, je, ako som už spomenul, prínosom, bez ktorého by sme pre vás nemohli písať v takom merítku, v akom to dnes dokážeme.

Viac a lepšie

Tak čo nám teda prinesie rok 2015? V prvom rade sa dramaticky zlepšia podmienky pre písanie a natáčanie video recenzií, bolo už na čase no nie? O tom vám napíšem ešte neskôr, ale už teraz viem, že to bude oveľa, oveľa lepšie. Viac reprezentácie našich čitateľov na rôznych tlačových konferenciách veľkých firiem, viac čerstvých noviniek a viac tém, o ktorých budeme písať. V posledných pár mesiacoch sme do nášho streamu článkov často zaradili kuriozity z technologického sveta a v tom jednoznačne chceme pokračovať aj naďalej.

Nakoniec, neostáva mi nič iné, len poďakovať sa vám za vašu priazeň. Že sa z AndroidPortal.sk za tri roky od jeho krkolomného vzniku stane najčítanejší Android web na Slovensku s viac ako 250 tisíc (Gemius), resp. 421 tisíc (Google Analytics) unikátnymi čitateľmi za mesiac, by som si naozaj nepomyslel. Opak je pravdou a tak každému jednému z vás so slzou šťastia v oku za celý tím AndroidPortal.sk ďakujem!