Úvod Novinky Vyvinuli technológiu, ktorá batériu telefónu nabije 2x rýchlejšie. Už rokujú s výrobcami

Vyvinuli technológiu, ktorá batériu telefónu nabije 2x rýchlejšie. Už rokujú s výrobcami

8

Zatiaľ čo sa niektorí vedci zameriavajú na predĺženie výdrže batérie vďaka využitiu nových zlúčenín a materiálov, startup Qnovo sa rozhodol situáciu riešiť opačne. Spoločnosť vyvinula softvér (QNS) a čip (QN200), ktorý meria stav nabitia batérie, jej teplotu, históriu nabíjaní a celkový stav batérie. Keď softvér za pomoci čipu zmeria všetky tieto údaje, rozhodne koľko energie daná batéria v daný čas potrebuje.

Nová technológia na rozdiel od tej tradičnej, keď do batérie prúdi energia takmer neustále, článok dobíja po kúskoch, tzv. „balíčkoch.“ Stav batérie spomínaný softvér za pomoci čipu skontroluje po každom jednom „balíčku“ energie a na základe nameraných sa rozhodne, koľko energie má poslať v ďalšom balíčku. Tento proces sa opakuje medzi všetkými prijatými balíčkami. Spoločnosť Qnovo pritom tvrdí, že vďaka tomuto spôsobu sa batéria nabije v priemere o 50% rýchlejšie. To však nie je jediná výhoda, technológia od Qnovo má predĺžiť životnosť batérie, keďže nie je vystavená neustálemu toku energie.

Technológia Qnovo na Nexus 5

Čo je však skutočne zaujímavé je to, že technológia od Qnovo dokáže fungovať aj na zariadeniach, v ktorých sa nenachádza ich čip. V takomto prípade sa však batérie nenabije až tak rýchlo, no stále by sa malo jednať o rýchlejšie nabitie, než bez jej použitia. Okrem chýbajú čip by na predĺženie životnosti nemal mať žiaden vplyv.

Podľa posledných informácií majú aktuálne prebiehať rokovania medzi spoločnosťou a výrobcami. V nich sa má určiť, či má niekto záujem o softvér a čip, len softvér, alebo ani jedno z toho. Vyzerá to teda tak, že aj keď batéria nevydrží týždeň, aspoň pri nabíjačke nebudeme musieť stráviť tak dlhý čas, ako doteraz.

Technológia Qnovo s čipom QN200

Informoval o tom server Phone Arena.