Úvod Novinky TÝŽDEŇ V ANDROIDE: To najlepšie z 10. – 16. marca

TÝŽDEŇ V ANDROIDE: To najlepšie z 10. – 16. marca

0

Svet Androidu je neuveriteľne dynamický a plný zaujímavých noviniek. Náš web si svojich čitateľov našiel hlavne vďaka množstvu udalostí, o ktorých sa dá písať. Občas sa však stane, že máte menej času, prípadne nemáte možnosť pripojiť sa k internetu, a tak sa občas stane, že niečo zmeškáte. Preto sme sa rozhodli zrekapitulovať najdôležitejšie udalosti uplynulého týždňa. Prajeme vám príjemné čítanie.

 

[divider]Požiar ohrozil Galaxy S5[/divider]

Požiar v hale na plošné spoje

10.  marca sa dostala juhokórejská spoločnosť Samsung do veľkých problémov po tom, čo v hale na výrobu plošných spojov (DSP) vznikol obrovský požiar. Bohužiaľ, tieto plošné spoje sú súčasťou smartfónu Galaxy S5, čo bude pravdepodobne znamenať oneskorené uvedenie tejto vlajkové na niektoré trhy. Celkové škody sa nakoniec vyšplhali na miliardu dolárov. Našťastie však nikto nezomrel a navyše, bola to len jedna z mnohých fabrík, ktoré plošné spoje pre Galaxy S5 vyrábajú.

 

[divider]Samsung Galaxy S5 mini[/divider]

galaxys5s5mini

Ďalšia správa sa tiež týka Samsungu. 10. marca sme sa dozvedeli špecifikácie smartfónu Galaxy S5 mini a úprimne, zostali sme mierne sklamaní. Dizajn tejto novinky bude podobný, ako v prípade Galaxy S5, no ako napovedá meno, jedná sa o zmenšenú verziu. Na prednej strane si svoje miesto nájde 4,5″ Super AMOLED displej s qHD (245 ppi) rozlíšením, o chod zariadenia sa postará nový Snapdragon 410 (1,4 GHz) s podporou 64 bit a grafický procesor Adreno 306, ktorým bude sekundovať 1,5 GB pamäte RAM. Vzadu nájdete 8 Mpix fotoaparát. Dúfajme, že cena bude úmerná týmto, nie práve najlepším špecifikáciám a nezačne na 460 eurách, ako minulý rok.

 

[divider]Vodeodolný LG G3[/divider]

133 LG G3

10. marec bol na udalosti veľmi bohatý. Treťou zaujímavou správou je, že očakávaná vlajková loď LG G3 by mala ponúknuť odolnosť voči vode a prahu. Pridá sa tak k Sony a Samsungu. Certifikácia IPS 67 príde vhod hlavne tým, ktorí by si radi vzali telefón aj do sprchy, prípadne na plaváreň, do vane. Je príjemné vedieť, že váš telefón čo-to znesie a nemusíte sa oň báť.

 

[divider]Na čo sú im dva fotoaparáty?[/divider]

HTC M8 duálny fotoaparát

11. marca sme sa konečne dozvedeli, prečo bude mať nový HTC M8 dva zadné fotoaparáty. HTC sa už dlhšie snaží zmeniť pohľad na fotenie mobilom. Chce nám dokázať, že nejde iba o počet megapixelov, prípadne optickú stabilizáciu obrazu. Minulý rok do svojho HTC One implementoval ultrapixelový fotoaparát, schopný zachytiť oveľa viac svetla ako normálny senzor a tým pádom lepšie potlačiť digitálny šum. Tento rok dva fotoaparáty na zadnej strane poslúžia na preostrenie obrazu po odfotení. Niečo podobné ponúka aj Nokia či Sony. Okrem toho sme sa konečne dozvedeli takmer všetky špecifikácie novej vlajkovej lode. Tešte sa na 5″ full HD displej, Snapdragon 801 a 2 600 mAh batériu.

 

[divider]10 tipov ako na bezpečnosť smartfónu[/divider]

10 tipov pre lepšiu bezpečnosť smartfónu

Ak sa bojíte o bezpečnosť vášho smartfónu, 11. marca sme vám dali desať tipov, ako ju zlepšiť. Či sa už jedná o aktualizáciu softvéru, zaheslovania uzamykacej obrazovky, antivírusového programu, rootu, uzamknutia aplikácií, režimu pre dieťa/hosťa, lokalizácie pomocou GPS, nositeľnej  techniky (ako inteligentné hodinky alebo fitness náramky), zámku SIM karty alebo USB OTG, máme pre vás tie najlepšie rady.

 

[divider]40 dolárov za každý Samsung[/divider]

Apple vs. Samsung

12. marca americká spoločnosť Apple pritvrdila v patentových sporoch so Samsungom. Po vysúdení takmer jednej miliardy dolárov od juhokórejského výrobcu techniky sa prikročilo k ešte tvrdším požiadavkám. Za päť patentov, ktoré údajne využívajú zariadenia od Samsungu požaduje 40 eur z každého predaného smartfónu. Táto suma by však Samsung dokonale zruinovala. Podľa analytikov totiž toľko Samsung zarába ne telefónoch, ktoré stoja menej než 400 dolárov. Uvidíme, ako nakoniec rozhodne súd.

 

[divider]Pripravený 24 hodín denne, 7 dní v týždni[/divider]

OnePlus One

Zaujímavé nové informácie sme sa 12. marca dozvedeli o plánovanom „dokonalom smartfóne“ OnePlus One, ktorý by vraj mal úplne zničiť svoju konkurenciu. Podobne ako Motorola Moto X by vám mal nepretržite 24 hodín denne 7 dní v týždni načúvať a v prípade, že vyslovíte určenú frázu začne prijímať hlasové príkazy. Táto funkcia bude veľmi užitočná, ak ju ľudia, ktorí stoje za OnePlus One dotiahnu do konca. nám už len ostáva dúfať, že sa časom dočkáme aj jej slovenskej mutácie.

 

[divider]KitKat a jeho špinavé praktiky s microSD[/divider]

SAMSUNG CSC

Niet pochýb o tom, že Android 4.4.2 KitKat bola jedna z najlepších aktualizácií v histórii. Google nám ňou priniesol množstvo funkcií, ale čo-to aj pokazil. Ak vám teda po aktualizácii na KitKat prestala fungovať microSD karta v mobile, môže za to nový operačný systém. Aplikácie nainštalované na pamäťovej karte jednoducho nespustíte. Prečo je to tak sa dočítate v našom článku.

 

[divider]LG G3 a Quad HD displej[/divider]

kitkatg2

13. marca sme sa dozvedeli ďalšie zaujímavé správy o LG G3. Mal by vraj ponúknuť QHD displej. To je veľmi dobrá správa, aspoň nebude Oppo Find 7 jediným smartfónom s tak vysokým rozlíšením. Štyri milióny pixelov vo vašom vrecku je lákavá predstava. Na druhej strane sa nám núka otázka, na čo je to dobré? Veď už full HD displeje poskytujú absolútne úžasný obraz a všetko navyše je iba zbytočné mrhanie. Alebo sa to dá nazvať pokrok. Či chcete QHD displeje si už musíte rozhodnúť vy, nezavrhnite však túto myšlienku.

 

[divider]OK Google, vyrob hodinky[/divider]

Nexus hodinky

Ak sa vám páči myšlienka inteligentných hodiniek, ale ešte vás žiadne neoslovili natoľko, aby ste si ich kúpili, možno vás oslovia Google a LG. Tieto dve technologické spoločnosti totiž spolupracujú na novom Nexus zariadení, ktoré si budete môcť pripnúť na zápästie. O existencii tohto projektu vieme už dlhšiu dobu, no až 14. marca sme sa konečne dozvedeli niektoré špecifikácie. Tešiť sa môžete na 1,65″ displej s rozlíšením 280 x 280 pixelov, pol GB RAM a 4 GB úložného priestoru. O procesore však zatiaľ nepadlo ani slovo.

 

[divider]Facebook reklamy v novom šate[/divider]

fb

14. marca nám krvný tlak dvihla správa o novej reklamnej stratégii facebooku. Medzi novinkami si po novom nájdete aj 15 sekundové klipy od niektorých inzerentov. Aby toho nebolo málo, tieto klipy sa vám navyše začnú aj sami od seba prehrávať. Našťastie však so stlmeným zvukom. Ten si máte možnosť zapnúť sami. Akcionári na vedenie facebooku tlačia, pretože chcú viac peňazí z reklám. Neviem, či je toto ten správny spôsob. Hovorilo sa aj o pop-up oknách.

 

[divider]Samsung Galaxy S5 Zoom[/divider]

Galaxy S4 Zoom

Ak vás minulý rok oslovil smartfón/fotoaparát Samsung Galaxy S4 Zoom, tak máte šťastie. Juhokórejská spoločnosť tento rok predstavila jeho vylepšenú verziu. S5 Zoom poskytne 20 Mpix senzor, 4,8″ full HD displej, bohatú konektivitu, procesor Exynos Hexa taktovaný na 1,3 GHz, grafický akcelerátor ARM Mali-T624 a 2 GB pamäte RAM. Toto zariadenie je rozhodne zaujímavé. Hybrid fotoaparátu a smartfónu sa len tak nevidí no na druhej strane, kto si takú vec aj skutočne kúpi? Telefonovanie s foťákom nemôže byť veľmi príjemné.

 

[divider]Sladká pochúťka pre majiteľov LG G2[/divider]

g2

14. marca na Slovensko konečne prišla aktualizácia LG G2 na Android 4.4 KitKat. Jeden z najpopulárnejších smartfónov minulého roka sa tak dočkal mierneho softvérového vylepšenia. Toto zariadenie je mimochodom u nás pomerne lacné. Za špičkový 5,2″ full HD displej, 13 Mpix opticky stabilizovaný fotoaparát a Snapdragon 800 momentálne zaplatíte iba 360 eur (s DPH) a cena po predstavení LG G3 ešte klesne.

 

[divider]Galaxy S5 bez prémiového modelu[/divider]

Galaxy S5 Premium

Včera nás trochu sklamalo vyjadrenie CEO Samsungu J. K. Shina, že nemáme čakať žiadnu prémiovú edíciu smartfónu Galaxy S5. To čo ponúka je totiž momentálne to najvyspelejšie, čo firma dokáže vyrobiť (za konkurencieschopnú cenu) a žiadna kovová konštrukcia či lepšie špecifikácie nepripadajú do úvahy. To je tak trochu sklamanie, keďže sme stále dúfali, že Samsung v konkurenčnom boji nepovedal posledné slovo. Momentálne sa ale môžeme tešiť na phablet Galaxy Note 4, ktorý snáď ponúkne QHD Super AMOLED displej, 64 bit. procesor Exynos, viac pamäte RAM a ďalšie super vychytávky.

 

[divider]Milión kusov Nokia X[/divider]

Nokia-X

No a úplne nakoniec je vhodné spomenúť aj úspech Nokie. Hovoríte si, prečo práve Nokie? No, táto fínska firma totiž na MWC 2014 predstavila svoj prvý smartfón s operačným systémom Android. Nokiu X si môžete predobjednať napríklad v Číne. Určite vás šokuje, že tak urobilo už viac než 1 000 000 ľudí. Vyzerá to tak, že Nokia sa tento rok konečne vyhrabe zo záporných čísel a čo-to zarobí.

 

AndroidPortal.sk sa snažíme tvoriť podľa toho, čo vy, ako naši čitatelia – ktorých ľúbime – máte najradšej a samozrejme podľa vašich komentárov. Sem tam spustíme novú rubriku, ktorej úspech podrobne monitorujeme. Dnes sme tu so staronovým kúskom, ktorého budúcnosť je opäť len vo vašich rukách. Zahlasujte v ankete nižšie a dajte nám vedieť, či anketu ‚Týždeň v Androide‘ máme oživiť, alebo navždy pochovať.

[poll id=“232″]