Úvod Konkurencia Apple Apple požaduje 40 dolárov za každý predaný Samsung smartfón

Apple požaduje 40 dolárov za každý predaný Samsung smartfón

55

Samsung a Apple sú známi hlavne svojimi súdnymi spormi. Nie je to tak dávno, čo firma Apple vysúdila z juhokórejského výrobcu smartfónov takmer miliardu dolárov. Už vtedy sme však sľúbili, že tento seriál ešte zďaleka nekončí a tešiť sa môžeme na ďalšie epizódy.

Posledný vývoj nasvedčuje tomu, že skutočne môže dôjsť ku koncu, ak by sa samozrejme naplnil ten najhorší scenár. Apple totiž podľa posledných správ prišiel so zaujímavým návrhom, požaduje za každý mobilný telefón vyrobený Samsungom 40 dolárový trest, za kopírovanie ich patentov.

Samsung na to samozrejme nepristúpil, a tak sa čoskoro začne ďalší súdny proces. To však neznamená, že súdy nedajú za pravdu Applu a že likvidačný poplatok skutočne nezavedú. Štyridsať dolárov za kus by podľa analytikov spôsobilo, že všetky smartfóny s cenou pod 400 dolárov by už neboli ziskové. Väčšina portfólia Samsungu však leží pod touto cenou.

Aké sú argumenty Apple? Samsung vraj už roky porušuje ich patentové práva a zarába peniaze, ktoré by mali patriť Applu. Tým samozrejme tejto americkej firme spôsobuje škody. No, uvidíme, či si Apple bude vedieť tieto vyhlásenia obhájiť aj v súdnej sieni. Ale čo už, biznis je biznis.