Úvod Návody TOP 10 tipov pre lepšiu bezpečnosť vášho smartfónu

TOP 10 tipov pre lepšiu bezpečnosť vášho smartfónu

7

Váš smartfón je často cennejší ako napríklad vaša peňaženka alebo kľúče.

Uchovávame v ňom citlivé údaje, heslá, pristupujeme prostredníctvom neho k účtom a financiám, nehovoriac o súkromí, fotkách, kontaktoch, správach alebo sociálnych sieťach.

Množstvo používateľov si však neuvedomuje dôležitosť týchto údajov a často samotnú bezpečnosť, respektíve ochranu smartfónu zanedbáva.

Pri strate alebo odcudzení zariadenia pritom nehrá ani tak dôležitú rolu cena samotného smartfónu ale jeho obsah.

V Londýne sa napríklad ukradne denne približne 314 inteligentných mobilných telefónov.

Ak chcete byť v „bezpečí“, pozrite si nasledujúcich pár tipov.

 

Aktualizácia softvéru

update-your-samsung-galaxy-s3-newest-available-android-os.w654

Skontrolujte si centrum aktualizácií a zistite, či práve pre vaše zariadenie nie je dostupná vyššia verzia softvéru. Okrem vizuálnych zmien a nových funkcií prinášajú tieto aktualizácie aj množstvo bezpečnostných záplat, ktoré nie sú „na očiach“.

Množstvo používateľov hlavne pri starších zariadeniach odmieta nainštalovať aktualizáciu z dôvodu obáv menšieho výkonu či horšej plynulosti zariadenia, na čo často reagujú užívatelia rôznych fór a komunitných webov.

Každý update je krokom vpred a po nainštalovaní aktualizácie odporúčame vykonať na zariadení „obnovenie výrobných nastavení“. Smartfón bude v stave ako pri kúpe, no už s novým softvérom čo by malo eliminovať prípadné zaváhania samotného systému.

 

Uzamknutie obrazovky

xperia-z-lock-screen-bug_1364511847

Používajte pri uzamykacej obrazovke heslo alebo PIN kód. Tieto dve možnosti sú najbezpečnejšie a aj keď Vás to zo začiatku bude možno obťažovať, keďže pri každom odomknutí budete musieť zadávať spomínané údaje, rozhodne si časom zvyknete.

Odmenou Vám bude výrazne vyššia bezpečnosť a ochrana údajov pri strate alebo odcudzení zariadenia, pričom by ste sa ale mali vyhnúť PIN kódom alebo heslám ako „1111“, „1234“ vďaka ich ľahkej odhaliteľnosti.

 

Antivírus

android-security-h

Antivírusové aplikácie rozdeľujú používateľov smartfónov na dva tábory, kde jeden ich zaryto odmieta a považuje za zbytočné, a druhý naopak.

Inštaláciou antivírusovej aplikácie rozhodne nič nepokazíte a ak by sa za celý čas používania smartfónu objavila len jediná hrozba, jeho inštalácia sa určite oplatila. V Play Store ich je neúrekom a často s autorstvom známych spoločností, ktoré v tomto segmente prerazili na počítačoch a notebookoch.

Ak by sa Vám predsa len aplikácia nepozdávala alebo by ste mali pocit, že Vám spomaľuje systém, odinštalujte ju a vyskúšajte inú. Väčšina z nich ponúka rovnakú základnú úroveň ochrany.

 

Root

nexusae0_Screenshot_2013-02-23-10-28-24

Root zariadenia, čiže akési pridelenie administrátorských práv používateľovi prináša zaujímavé funkcie navyše ako napríklad upravenie výkonu čipsetu alebo odinštalovanie systémových aplikácií.

Na druhú stranu je však smartfón zraniteľnejší voči hrozbám z vonku a rovnako to platí aj pre aplikácie z neznámych zdrojov mimo Play Store.

Tie vyhľadávajú často práve majitelia zariadení s root-om a môžu obsahovať škodlivý kód alebo iné hrozby. Root je spravidla určený pre skúsenejších používateľov a ak sa medzi nich neradíte, nad root-om nerozmýšľajte.

 

Uzamknutie aplikácií

app-lock

Rovnako ako zadávate PIN kód alebo heslo pri odomykaní zariadenia, existujú nástroje, ktoré to umožnia aj pri otváraní jednotlivých aplikácií.

V Play Store ich je opäť niekoľko kvalitných (naprAppLock) a ak si náhodou necháte odblokované zariadenie na stole alebo v kancelárii, môžete si byť istí, že Vám nikto nevstúpi napríklad do galérie alebo správ.

 

Režim pre dieťa/hosťa

samsung-kids-mode

Niektoré hlavne z novších smartfónov obsahujú možnosť zmeny režimu, ktorý je napríklad určený pre dieťa alebo hosťa, respektíve iného používateľa.

Ak je vaše zariadenie takouto možnosťou vybavené, používajte ju. Nestane sa tak, že vaše dieťa pri hraní hier zavolá omylom vášmu šéfovi alebo vymaže polovicu fotografií.

Ak bude chcieť nikto z vašich kolegov či známych použiť Váš smartfón pre surfovanie po webe alebo fotografovanie, opäť použite režim určený pre „iného používateľa“ a všetky údaje budú pred zrakmi ukryté.

 

Lokalizácia

pic(001)

Myslíte si, že je bezpečnejšie mať údaje o polohe vypnuté aby Vás nikto nevystopoval? Omyl. Nikto Vás stopovať nebude a práve vďaka týmto údajom dokážete nájsť stratený smartfón alebo ho zablokovať či vymazať na diaľku.

Ak funkcionalitu nepoznáte, navštívte obchod Google Play Store a vyhľadajte Android Device Manager.“

 

Nositeľné technológie

Group_Gear-2-Gear-2-Neo

Aj keď sú dnes inteligentné hodinky stále považované za skôr hi-tech hračku či štýlovú záležitosť, majú jednu bezpečnostnú vlastnosť.

Hodinky sú k samotnému smartfónu pripojené cez Bluetooth a ak dôjde k prerušeniu spojenia, Gear 2 alebo SmartWatch 2 dokážu na túto situáciu upozorniť zvukovým/vibračným oznámením. Vtedy by ste si mali skontrolovať vrecká, kde je vaše zariadenie.

Možno ste ho len zabudli pár metrov späť v kancelárii alebo Vám ho niekto pred pár minútami odcudzil.

 

Zámok SIM

sim_cards-cropped

V minulosti veľmi obľúbený bezpečnostný prvok dnes nie je až tak používaný a hlavne pri obmedzených paušáloch to môže byť problém.

SIM karta bez PIN kódu sa dá ľahko zneužiť a už pár minút od odcudzenia Vám môže u operátora nabiehať slušný účet, ktorý samozrejme vyrábajú zlodeji.

 

USB OTG

adata-adata-flash-drive-usb-otg-900-90

Ešte lepšie ako mať dáta na šifrovanej SD karte je ich nemať v smartfóne vôbec. Dôležité dokumenty ukladajte na cloud, ktorý je dostatočne chránený heslom a navyše k nim môžete pristupovať odkiaľkoľvek a väčšie súbory môžete presunúť na USB kľúč prostredníctvom OTG (on-the-go) kábla, respektíve samotného OTG rozhrania USB kľúča.

OTG funkciu však nepodporujú všetky smartóny a či medzi ne patrí aj Váš určite zistíte za pár sekúnd vďaka známemu vyhľadávaciemu oknu Google.

Používate niektoré z vyššie uvedených možností alebo Vám je bezpečnosť ľahostajná?

zdroj: techradar