Úvod Novinky Nové USB-čka už konečne budú obojstranné

Nové USB-čka už konečne budú obojstranné

18

Technici započali prácu na novej generácii USB, ktorá už so staršími verziami nebude kompatibilná. Príčinou má byť zlepšenie použiteľnosti a zmenšenie výšky pre použitie v tenších zariadeniach.

Nový konektor, ktorý sa nazýva „Type-C“ je dodatkom k už existujúcemu USB 3.1 a dokončený by mal byť v polovici 2014. K dispozícii zatiaľ nie sú žiadne fotografie či náčrty, no Type-C by mal byť veľkosti micro USB portu a podobne ako Lightning konektor od Apple bude aj Type-C obojstranný. To znamená, že už nebudete musieť skúšať, či zapájate USB hore nohami alebo nie.

V tlačovej správe sa prezident USB 3.0 Promoter Group, Brad Saunders vyjadril, že Type-C bude spĺňať všetky dizajnové trendy ako aj veľkosť a použiteľnosť, zatiaľ čo zároveň bude podporovať zvyšovanie v nabíjaní a dátových prenosoch.

Type-C „umožní úplne novú triedu supertenksých zariadení od telefónov až po tablet, zariadenia 2 v 1, až po notebooky a desktopové počítače,“ prezradil Alex Peleg z Intelu. „Tento nový konektor poskytne prenos dát, nabíjanie a zároveň aj prenos videa. Stane sa tak jediným konektorom, ktorý budete potrebovať pre všetky zariadenia.“

Keďže Type-C je úplne iný konektor, technici budú musieť špecifikovať aj adaptéry, ktoré si spotrebitelia budú môcť zakúpiť, aby tak nabíjačky a zvyšok príslušenstva nebol odpísaný na zánik.

Čo hovoríte na prospekt nového USB konektoru? Privítate jeho príchod? Nabíjanie našich zariadení by tak mohlo byť oveľa príjemnejšie.

Zdroj: USB 3.0 PG via TheVerge