Úvod Novinky Android Android 4.4 KitKat: Nová funkcia drasticky zvýši výdrž pri prehrávaní hudby

Android 4.4 KitKat: Nová funkcia drasticky zvýši výdrž pri prehrávaní hudby

19

Takmer všetci z nás majú radi hudbu. Radi ju počúvame samozrejme aj na našich smartfónoch a pritom nemusí ísť len o pesničky ale napríklad aj o rôzne podcasty, či audioknihy.

Problém s počúvaním hudby na Vašom zariadení je však fakt, že pri dlhšej dobe sa to začne poriadne prejavovať na výdrži batérie. Na vine môžu byť dve veci. Prvou z nich je streamovanie hudby vo vysokej kvalite priamo z internetu, ktoré pravdepodobne spotrebuje najviac batérie. Na chvíľu by sme sa však chceli venovať situácii, keď hudbu nestreamujete. Na chybe totiž môže byť aj samotný procesor, ktorý musí súbor dekódovať a posielať ho do slúchadiel.

Aby to Google vyriešil, do Android 4.4 KitKat zabudoval DSP. Celý princíp fungovania je veľmi jednoduchý. Namiesto toho, aby sa o zvuk a jeho dekódovanie staral hlavný procesor, na plecia si to zoberie DSP (digitálny signálny procesor). DSP je oveľa efektívnejší a šetrnejší k batérii, než klasický procesor a tak Google predpokladá, že jeho využitie by výdrž batérie pri počúvaní hudby mohlo predĺžiť až o 50%. Pri testovaní Nexus 5 a prehrávania hudby, ktorá nebola streamovaná dosiahol bez použitia DSP čas 30 hodín, zatiaľ čo s použitím DSP sa táto hodnota vyštverala až na 60 hodín.

Jednou nevýhodou je to, že nie všetky čipsety podporujú takúto funkciu a Nexus 5 je momentálne jediné zariadenie, ktoré to zvláda. Google tvrdí, že momentálne úzko spolupracujú s výrobcami čipov, aby túto funkcionalitu priniesli aj na ďalšie zariadenia, no na to, kedy sa tak stane si budeme musieť počkať. Je dosť možné, že DSP tunneling sa dostane aj na ďalšie zariadenia s čipom Snapdragon 800, ako napríklad na LG G2, či Xperia Z1 po aktualizácii na Android 4.4, no isté nie je momentálne nič.

Zdroj: AndroidDevelopers via AndroidPolice