Úvod Novinky Minerály, z ktorých sa vyrábajú smartfóny a tablety ťažia africké deti

Minerály, z ktorých sa vyrábajú smartfóny a tablety ťažia africké deti

21

Minerály použité v našich elektronických zariadeniach v Kongu poháňajú neopísateľné násilie

Zbožňujeme ich, kupujeme si ich, čakáme na ne v rade pred obchodom aj niekoľko dní vopred. Hovorím samozrejme o našich inteligentných miláčikoch, no to isté pravidlo patrí aj pre zvyšok spotrebnej elektroniky, ktorú si každoročne kupujeme.

bana

Robotníci sa snažia vyťažiť čo najviac zlata

Malé deti so samopalom v jednej ruke, s marihuanou v druhej

Pre výrobu všetkých z nich sa totiž využíva tantal, volfrám a cín. Jedná sa však o tri minerály, ktoré poháňajú obrovský konflikt, ktorý sa nad Konžskou republikou, miestom, kde sa týchto minerálov nachádza najviac, rozpútal v roku 1999. Okrem zlata a diamantov je hlavným prvkom nenávisti, tyranie a utrpenia aj trojica ingrediencií, bez ktorých sa nezaobíde ani jeden výrobca smartfónov, tabletov, či fotoaparátov.

O nepriaznivých pomeroch v Konžskej republike sa so svetom podelil Britský fotograf Marcus Bleasdale. Fotograf bol svedkom toho, ako len 11 ročné deti prechádzali so samopaľmi v ruke, či ako boli ženy pracujúce v týchto baniach každodenne znásilňované.

ryza

Chlapec, ktorý pracoval v bani čaká na ďalšiu lyžicu uvarenej ryže

„Ohľadom konfliktných minerálov som asi najhorší človek na planéte“

„Ohľadom konfliktných minerálov som asi najhorší človek na planéte. Som fotograf s piatimi fotoaparátmi a dvoma počítačmi,“ dodal. „Každý deň v taške nosím polovicu konžskej bane.“

Bleasdale upozorňuje aj na využitie minerálov, ktoré pochádzajú z oblastí mimo konfliktu. Sú však drahšie a je ich menej a preto výrobcovia veľmi často radšej siahnu po tých z konžských baní.

vojak

Mladý vojak z Konga. Chlapec sa so samopalom na chrbte snaží dostať na bicykli čo najďalej. Podľa slov Marcusa táto fotka vyvolala medzi verejnosťou najväčší rozruch.

To, aký dopad na svet majú naše elektronické vymoženosti vie málokto a som presvedčený, že oči-otvárajúce fotografie Britského fotografa sú len kvapkou v mori. Pokiaľ Vás táto tematika zaujala, odporučiť môžeme film Krv v Mobile.

Zdroj: Mashable