Úvod Novinky V roku 2018 sa predá viac smarfónov lacnejších než 150€, než sa...

V roku 2018 sa predá viac smarfónov lacnejších než 150€, než sa v roku 2012 predalo všetkých dohromady

1

Média sa vždy zameriavajú na vlajkové lode. Či už to je najnovší iPhone alebo Galaxy S4, sú ich plné stránky. Najväčšími bojovníkmi sú však smartfóny, ktoré sú oveľa lacnejšie. Sú to telefóny, ktoré si kúpite pod 300€ alebo dokonca pod 200€. Je to dôvod prečo má Android 80% podiel na trhu a Apple len 15%.

Dnešná zaujímavá informácia pochádza od firmy ABI Research. Predpovedajú totiž, že v roku 2018, teda len o päť rokov sa predá 780 miliónov smarfónov, ktoré budú stáť menej, než 150€. Aby som tomu dal nejakú tú perspektívu, za celý rok 2012 sa predalo niečo vyše 700 miliónov smarfónov. Len pre predstavu toho, ako rýchlo sa menia ceny kvalitných zariadení si zoberte Samsung Galaxy S II. Jedná sa zariadenie, ktoré sa v roku 2011 začalo predávať za 660€, no dnes ho aj na Slovensku kúpite od 269€.

Kedy sa však do popredia dostanú aj lacnejšie telefóny? To pravdepodobne záleží na tom, kedy budú výkonovo a softwarovo vyspelejšie. Google si musí uvedomiť (a pravdepodobne si aj uvedomil), že majiteľov s low-end a mid-range zariadení je oveľa viac, než majiteľov naleštených vlajkových lodí. Android 5.0 Key Lime Pie má byť upravený tak, aby podporoval čo najviac lacnejších zariadení, čo by mohlo zatriasť celým trhom.

Čo na to hovoríte Vy? Aké zariadenie momentálne vlastníte?

Zdroj: ABI Research via AndroidBeat