Úvod Novinky Hraničná a cudzinecká polícia v UK Vám môže bez Vášho súhlasu skonfiškovať...

Hraničná a cudzinecká polícia v UK Vám môže bez Vášho súhlasu skonfiškovať mobil a stiahnuť z neho všetky dáta

7

Britské úrady sa bránia tým, že podobné opatrenia sú dôležité pri boji proti teroristom. Má však táto ‚nutnosť‘ svoje limity?

Britská polícia má právo skonfiškovať Vám Vaše mobilné zariadenie a stiahnuť všetky dáta o kontaktoch, či osobných informáciách bez Vašeho súhlasu. Stačí im na to len podozrenie z nekalej aktivity. Protiteroristickým zákonom sú tak každý rok ovplyvnené tisícky cestujúcich.

O situácii informoval britský denník Telegraph, ktorý tvrdí, že hraničná a cudzinecká polícia nemá žiaden problém s konfiškáciou Vášho telefónu bez udania dôvodu. Zvláštnosťou však je, že po tom, ako Vám telefón zoberú budete stále môcť pokračovať vo svojom pláne. Úrady majú právomoc pre získanie informácií o tom, komu ste poslali SMS správy, či emaily, no vymazať ich však nemôžu. Celkový počet ovplyvnených sa vyšplhal až na 60,000 ročne, počet skonfiškovaných mobilných zariadení však aj naďalej zostáva utajený.

V porovnaní s celkovým počtom cestujúcich (len cez letisko Heathrow ročne prejde až 70 miliónov cestujúcich) je číslo zastavených ľudí malé. Či sa však jedná o správne rozhodnutie je stále vecou diskusie.

Túto otázku Vám kladieme aj my. Je správne aby mala hraničná a cudzinecká polícia právo na to sa doslova „prehrabať“ vo Vašom telefóne? Váš názor nám dajte vedieť v komentároch.

Zdroj: Telegraph via TheVerge