Úvod Novinky Aká je Vaša Android história?

Aká je Vaša Android história? [Diskusia]

91

Od HTC Touch HD až po Nexusy alebo z každého rožka troška

Android je tu už s nami nejaký ten piatok a ja verím, že väčšina z Vás už prešla nejedným zariadením s týmto operačným systémom. Pri počte zariadení, ktoré sa momentálne nachádza na trhu som presvedčený o tom, že je Vaša história Android zariadení poriadne pestrá.

HTC One X môžete kúpiť v e-shopoch za cenu od (Zdroj: Heureka.sk)
Porovnať ceny >>

Aby som odštartoval diskusiu, napíšem niečo o svojej „histórii.“ Mojim prvým smartphonom bol HTC Touch HD a aj napriek tomu, že nedisponoval Androidom bol pre mňa odrazovým mostíkom do sveta zeleného robota. Hovorím to preto, že vďaka tomu, koľkými funkciami oproti tradičným „hlúpym telefónom“ disponoval, som sa začal zaujímať o aplikácie a rôzne vylepšenia, a to pomocou diskusného fóra XDA-Developers. Bolo to na tomto fóre, kde som sa dozvedel, že sa čaká na predstavenie HTC HD2, legendárneho telefónu, na ktorý sa vyrobilo snáď najviac verzií ROM. Vtedy však nikto netušil, aký populárny bude a tak to bola podobná tipovačka ako dnes.

Tip mi vyšiel a HTC HD2 bolo teda prvé zariadenie, na ktorom som spustil aj Android. Stalo sa tak po nervóznych chvíľach a sledovaní stúpajúcich percent počas flashovania.

Odkedy som prepadol nahrávaniu čoraz lepšej a vyladenejšej ROM na HD2, som sa začal zaujímať aj o zvyšok zariadení, ktoré prichádzali či už s Androidom alebo boli schopné ho akokoľvek poňať.

telefony5Ďalší krok už za čias AndroidPortalu prišiel v podobe HTC One X, čo je vcelku nové zariadenie. To len poukazuje na to, aká krátka je história samotného Androidu, no koľko zariadení stihli rôzni výrobcovia vyprodukovať. V marci 2012 sa jednalo o najvýkonnejšie zariadenie a aj napriek tomu, že ho len o pár týždňov úplne prevalcoval Galaxy S3 som s ním bol spokojný.

LG E960 Nexus 4 16GB môžete kúpiť v e-shopoch za cenu od (Zdroj: Heureka.sk)
Porovnať ceny >>

Vďaka náplni môjho hobby a polo-práce v podobe AndroidPortalu som sa dostal k rôznym zariadeniam, vrátane spomínaného Galaxy S3, Galaxy Note 2, Asus Padfone či Padfone 2. Jednoducho ich bolo toľko, že si ich už všetky ani nepamätám. Dalo mi to vcelku unikátny prehľad v tom, čo ponúkajú a ako pôsobia v každodennom živote. A potom prišli Nexusy.

Aj napriek tomu, že Galaxy Nexus tu bol už podstatnú chvíľu, ma k nemu z nejakého dôvodu nelákalo takmer nič. Potom Google predstavil Nexus 7 a moja pozornosť bola okamžite namierená na AOSP. Neveril som totiž tomu, aké výkonné a vyladené zariadenie sa dá kúpiť za tak výhodnú cenu.

telefony4

Vďaka používaniu Nexus 7 som pochopil, že vo svete zeleného robota sú dva tábory ľudí. Jeden tábor chce vidieť najnovší procesor, plno RAM a najviac pixelov. Svoju spokojnosť so zariadením pritom merajú podľa toho, koľko bodov sa ich zariadeniam podarí dosiahnuť v benchmarku.

Druhú skupina, do ktorej patrím aj ja, až tak špecifikácie nezaujímajú. Netvrdím, že nie sú dôležité, no len do určitej miery. Vďaka tejto logike som svoj HTC One X vymenil za Nexus 4. Výkonovo síce veľmi kvalitné zariadenie, no rozhodne nie najvýkonnejšie. Čo ma však presvedčilo bolo to, ako sa oň Google stará.

Google Nexus 7 16GB môžete kúpiť v e-shopoch za cenu od (Zdroj: Heureka.sk)
Porovnať ceny >>

Hovorím totiž o aktualizáciách, keďže podľa nekonečných komentárov to je vec, na ktorú sa naši čitatelia sťažujú najčastejšie. Ak sa vyskytol problém, poprípade bezpečnostná chyba, Google okamžite rozoslal aktualizáciu a na Nexuse som ju mal do pár hodín/dní. To isté platilo aj o novej verzii Androidu.

Nexus 4 som zostal „verný“ až doteraz a už by som ho nevymenil. Teda, vymenil, no jedine za ďalší Nexus. A to ma privádza k zariadeniam, ktoré by som odporučil svojim známym, či komukoľvek, kto potrebuje radu.

telefony3

V tabletovej sfére som prepadol desať palcovému Nexus 10, ktorý ponúka nekompromisnú kvalitu displeja a výkon, ktorý postačuje aj na tie najnáročnejšie hry. Okrem toho je postavený na Androide priamo od Google, čo pekne podčiarkuje kvality, ktoré som spomenul vyššie.

Google Nexus 10 16GB môžete kúpiť v e-shopoch za cenu od (Zdroj: Heureka.sk)
Porovnať ceny >>

Jeseň 2013 je nabitá doslova veľkými zariadeniami. Či to už je Galaxy Note 3, Sony Honami alebo LG G2. Moja pozornosť je však upriamená na Nexus 5 a Nexus 7 druhej generácie.

Aké Android telefóny, či tablety máte za sebou Vy? Aké používate teraz? Podeľte sa o svoje skúsenosti v komentároch, som si istý, že aj Vaša história je pestrá.