Úvod Zaujímavosti Regulátori EÚ sú pripravení podniknúť kroky proti zásadám Google na ochranu osobných...

Regulátori EÚ sú pripravení podniknúť kroky proti zásadám Google na ochranu osobných údajov

0

Zber a úschova osobných informácií o užívateľoch bola vždy chúlostivá téma. Niektorí tvrdia, že veľké spoločnosti, ako napríklad Google, zneužívajú dáta užívateľov pre lepší biznis (predaj on-line reklamy). A naopak, sú tu aj takí, čo sú presvedčení o ich etickom správaní. Tak, či onak, regulátori EÚ z 27 členských štátov požiadali minulý rok v októbri internetového giganta Google o prehodnotenie zásad ochrany osobných údajov, ten však tvrdí, že dodržiava všetky európske zákony.

Cirkus okolo ochrany osobných údajov začal po nadobudnutí platnosti jednotnej zásady Google približne pred rokom, kde sa zjednotil spôsob zberu a uchovávania údajov o užívateľoch zo všetkých služieb – Gmail, Google+, YouTube atď.

Európski dátoví regulátori dali spoločnosti Google 4 mesiace, aby zmenila svoj prístup, vrátane 12 odporúčaní, ktoré majú dať politiku ochrany osobných údajov do súladu. Internetový gigant sa podľa ich slov nesnaží poskytovať efektívne odpovede pre vyriešenie tohto problému. Ak to však bude podobným spôsobom pokračovať aj naďalej, Google môže očakávať razantnú reakciu regulátorov ešte pred letom tohto roku.

Objavuje sa tu ale veľmi veľký nedostatok vo vzájomnej komunikácii, pretože Google 8. januára, podľa informácií na Reuters.com, už prijal zoznam krokov pre riešenie problémov s ochranou osobných údajov v EÚ.

Veľké internetové spoločnosti a sociálne siete ponúkajú užívateľom bezplatný prístup k rôznym službám. Bezplatný je len preto, že im to umožňuje získavať cenné informácie z ich profilov na presnejšie cielenie reklamy.

Zdroj: Reuters.com