Úvod Neprehliadnite vlavo NASA pripravuje mini satelity, ktoré pošle do vesmíru. Poháňať ich budú Nexus...

NASA pripravuje mini satelity, ktoré pošle do vesmíru. Poháňať ich budú Nexus One a Nexus S

0

Chlapci z NASA boli v poslednej dobe na titulkách všade po svete, po tom, ako sa im podarilo pristáť s ich mini vozíkom na baterky, vesmírnym roverom Curiosity. Tam však ich prekvapenia nekončia. Pripravujú totiž miniatúrne satelity nazývané „PhoneSat“, ktoré nepoháňa nič iné, než Nexus One a Nexus S. NASA strávila posledných pár rokov testovaním týchto mini satelitov pod rôznymi podmienkami.

Momentálne má NASA 2 prototypy nanosatelitov, ktoré pošlú do vesmíru, no v rôzny čas. Aby videli, že či je niečo takéto vôbec možné, bude prvý z nich obsahovať Nexus One, externé baterky, externý vysielač a to všetko vo vnútri krabičky veľkej 10x10x10cm. Ak bude PhoneSat 1.0 úspechom, tak tím vedcov do vesmíru vyšle aj PhoneSat 2.0 s výkonnejším Nexus S, ktorý má dvojsmerové S-band radio, solárne panely a GPS príjmač.

Keďže tieto miniatúrne satelity stoja „len“ niečo okolo $3,500, je jasné, že cieľom NASA je vypustiť najlacnejšie satelity v historii. S plánmi poslať Galaxy Nexus na mesiac sa toto zariadenie môže tešiť na cestu k skutočným galaxiám.

Zdroj: PC World