Úvod Aplikácie Tip na aplikácie: Vytvorte si vlastnú e-knihu

Tip na aplikácie: Vytvorte si vlastnú e-knihu

0

S rozšírením smartfónov a tabletov sa objavila možnosť čítania kníh v špeciálnom formáte pomocou rôznych aplikácii a „readerov“, ktorých je na Play Store neúrekom. Nespornou výhodou je fakt, že takto môžeme mať pri sebe desiatky kníh len v jednom, relatívne malom zariadení.

Existujú formáty elektronických kníh ako .mobi a .epub. V tomto formáte sa dajú knihy kúpiť v špecializovaných e-shopoch ale aj voľne stiahnuť z internetu na fórach všetkého druhu. Každopádne ale často natrafíme na text alebo zmienenú knihu vo formáte .pdf, ktorý niektoré „čítačky“ dokážu rozlúštiť, ale nie vždy je to to pravé. Pomocou dvoch šikovných aplikácii sa nám podarí previesť knihu alebo text z formátu .pdf do formátu .epub.

Prvou z nich je ePUBator. Výhodou je, že táto absolútne jednoduchá aplikácia nepotrebuje pripojenie k internetu a neobsahuje reklamy. Váš .pdf súbor si vyberiete z knižnice a jedným dotykom ho pretvoríte na .epub. Operácia bude chvíľku trvať aj vzhľadom na množstvo textu.

[app]it.iiizio.epubator[/app]

Druhá šikovná aplikácia sa volá IDEAL ePub Creator a jej účel je úplne rovnaký ako pri predošlej aplikácii, ale navyše dokáže zvládnuť aj formáty .doc a .docx. Nevýhodou je, že potrebuje pripojenie na internet a bezplatne vám „prerobí“ iba 1000 strán do formátu .epub. Za viac strán si budete musieť priplatiť.

[app]in.co.accessiblenews.ideal[/app]

Keď už si nejaké e-knihy vytvoríte, kúpite alebo stiahnete, bude ich chcieť určite čítať. Na to vám poslúžia aplikácie, ktoré sú na to určené a väčšina z nich ponúka širokú škálu nastavení alebo efektov v podobe listovania ako v klasickej knihe. Spoľahlivo poslúžia tie bezplatné, ale samozrejme existujú aj verzie za príplatok. Tu je niekoľko z nich.

[app]com.aldiko.android[/app]

[app]org.coolreader[/app]

[app]com.kobobooks.android[/app]

[app]com.amazon.kindle[/app]