Úvod Neprehliadnite vlavo Dnes začal súdny proces Samsung vs. Apple

Dnes začal súdny proces Samsung vs. Apple

4

Dnes, po mesiacoch ťahaníc a odvolávacích procesov začalo konanie na federálnom súde v San José, v ktorom si zmerajú sily momentálne najväčší konkurenti digitálneho sveta. Obe spoločnosti sa navzájom obviňujú z porušenia dizajnových a patentových práv.

Príbehy oboch spoločností sú verejnosti dobre známe. Apple obviňuje kórejský Samsung z plagiátorstva a kopírovania dizajnu Apple zariadení,(iPad, GlaxyTab) čo môže viesť k zámene týchto dvoch produktov a k zavádzaniu spotrebiteľov. Samsung hodnotí útoky Apple ako nekalú súťaž a využívanie monopolného postavenia. Apple požaduje 2.5 miliardy amerických dolárov ako náhradu škody práve za porušenie dizajnových čŕt.

Spoločnosti Apple sa podobná taktika oplatila na nemeckých súdoch kde bola z časti úspešná ale naopak, nedávne súdne jednanie vo Veľkej Británii dopadlo tak, že Apple musí po dobu šiestich mesiacov na svojich stránkach uverejniť „reklamu“, že Samsung nekopíroval ich produkty.

Samsung sa naopak domnieva, že Apple používa vo svojich výrobkoch 5 technologických patentov, ktoré vlastní práve Samsung, a za ktoré pochopiteľne žiada nemalé poplatky.

Uvidíme ako spor dopadne, no výsledok je neistý. Všetko závisí na porote a verdikt sa dozvieme až za niekoľko týždňov ale dúfame, že sa rozhodnutie čo najmenej dotkne nás, konečných spotrebiteľov.

[androidcentral.com]