Úvod Zariadenia Plánujete si kúpiť Huawei P10? Pozor na odlišné typy hardvéru

Plánujete si kúpiť Huawei P10? Pozor na odlišné typy hardvéru

10

Fakt, že jeden konkrétny model smartfónu sa môže predávať s rozdielnou hardvérovou výbavou nie je úplne výnimočný. Výrobcovia smartfóny prispôsobujú rôznym trhom a používateľským požiadavkám.

V LG G6 vo verzii pre ázijské trhy nájdeme Quad DAC Hi-Fi audio, čo nie je prípad verzie určenej pre Európu. Američania pre zmenu dostanú bezdrôtové nabíjanie. Samsung Galaxy S8 poháňa čipset Exynos 8895 a pre niektoré trhy je dostupný s jednotkou Snapdragon 835.

V tomto prípade ide o dva nesmierne výkonné mobilné čipsety, ktoré sú si rovnocenné. Niektoré smartfóny rovnakého typu majú vo svojej výbave NFC a na iný trh sú dodávané bez tejto konektivity.

Príkladov by sa určite našlo viac. Huawei P10 a Huawei P10 Plus sú na tom podobne. V ich hardvérovej výbave je však rozdiel citeľnejší. Oba disponujú špecifikáciou, ktorá prislúcha vlajkovým lodiam.

Výkonný čipset Kirin 960 nájdeme pod kapotou oboch modelov. V prípade operačnej pamäte a interného úložiska to ale môže byť inak. Nejde pritom o ich kapacity. Rozdiel sa týka ich generácií a štandardov.

Huawei P10
Huawei P10

Smartfóny Huawei P10 a Huawei P10 Plus môžu byť vybavené operačnou pamäťou typu LPDDR3 alebo LPDDR4. Interné úložisko? Typ UFS 2.0, UFS 2.1 alebo eMMC 5.1. Použitá kombinácia môže byť ľubovolná. Problémom je, že napríklad v predajni elektroniky nie je možné rozpoznať, akou kombináciou bude váš vybraný Huawei P10 disponovať.

Môžete dostať smartfón s úložiskom pomerne zastaranejšieho štandardu eMMC 5.1 a pomalšou generáciou operačnej pamäte LPDDR3. Zákazník po vás môže pre zmenu obdržať Huawei P10 s hardvérom novšej generácie. Sám výrobca priznáva, že kúpa „lepšieho“ modelu je tak trochu vecou šťastia.

Všetko závisí od toho, aké komponenty prídu do výroby od dodávateľov. Ich následné kombinovanie je náhodné a nepodlieha žiadnym pravidlám. Pomalšie typy pamätí sa logicky môžu podpísať pod celkový výkon zariadenia. Aký typ pamätí výrobca použil odhalí až niektorý z benchmarkov.

Huawei P10
Benchmark pre Huawei P10 s internými pamäťami typu eMMC 5.1, UFS 2.1 a UFS 2.0

Huawei však nezavádza. Žiadne marketingové materiály či propagačné aktivity neprezentujú špecifikácie pamäťových modulov.

Napriek tomu si myslíme, že by sa pri high-end modeloch s vyššou predajnou cenou nemali nachádzať takéto rozdiely. Ísť do predajne, vysoliť za smaftfón 600 eur a dúfať, že je v jeho útrobách rýchlejšia pamäť a úložisko nám zrovna po chuti nie je.