Úvod Zariadenia Samsung takmer dobehol Apple v rebríčku spokojnosti zákazníkov

Samsung takmer dobehol Apple v rebríčku spokojnosti zákazníkov

3
Neviete sa rozhodnúť medzi Apple smartfónom a tým s logom Samsungu? Určite nie ste sami a veľmi vám nepomôže ani čerstvý rebríček analytikov zo známej spoločnosti J.D. Power.

Tá už dlhodobo skúma kvalitu a spoľahlivosť rôznych produktov, ako aj spokojnosť zákazníkov s ich používaním. J.D. Power sa na globálnej úrovni zameriava na automobilový segment a rôzne druhy priemyslu, ten elektronický nevynímajúc. Spomenieme ešte energetiku, financie alebo zdravie.

Experti z J.D. Power sa v jednom z posledných výskumov tohto roka zamerali na výrobcov smartfónov a spokojnosť zákazníkov s ich produktmi a celkovými službami. Dobrou správou je, že spokojnosť zákazníkov vo všeobecnosti stúpa.

Zákazníci sú aj v roku 2017 stále najspokojnejší so službami a smartfónmi spoločnosti Apple. Nahryznuté jabĺčko si v hodnotení od J.D. Power vyslúžilo 840 bodov. Hneď za ním sa veľmi tesne umiestnil Samsung so skóre 839 bodov. Rozdiel je tak minimálny, resp. takmer neexistujúci.

Apple
iPhone 7

Čo sa týka ostatných značiek, alebo skôr výrobcov smartfónov, dobre si tiež viedla Motorola patriaca čínskemu Lenovo. Získala 824 bodov a hneď za ňou sa umiestnilo HTC so ziskom 817 bodov. Päticu uzatvára LG s hodnotením 810 bodov.

Zaujímavosti

Z rebríčka vyplývajú aj dve zaujímavosti. Podľa Kirka Parsonsa, riaditeľa J.D Power, k spokojnosti zákazníkov podstatnou mierou prispieva kvalitný ekosystém pripojiteľných inteligentných zariadení.

Užívatelia smartfónov sú jednoducho spokojnejší, ak môžu pomocou smartfónu ovládať prvky inteligentnej domácnosti alebo automatizovať iné procesy. Osvetlenie, teplota, digitálni asistenti Amazon Echo, Google Home… Možností je hneď niekoľko.

galaxy note 7

Druhou zaujímavosťou je umiestnenie samotného Samsungu. Zdá sa, že aféra okolo phabletu Galaxy Note 7 neovplyvnila ponímanie kvality a spokojnosti zo strany spotrebiteľov smerom k spoločnosti Samsung. Ako by rebríček vyzeral nebyť problémov s Galaxy Note 7 sa ale nikdy nedozvieme a môžeme len teoretizovať.

Štúdia

Výsledky štúdie vychádzajú zo skúseností 7994 spotrebiteľov, ktorí pri svojich vlastných smartfónoch hodnotili výkon, výdrž batérie, jednoduchosť ovládania, dizajn či pridruženú funkcionalitu.

Daní užívatelia nemohli mať hodnotený smartfón vo vlastníctve viac ako rok a zároveň museli byť zákazníci jedného z piatich popredných operátorov AT&T, Sprint, T-Mobile, U.S. Cellular a Verizon Wireless.

Otázka je však jasná. Ste maximálne spokojní so smartfónom, ktorý vlastníte, alebo plánujete presedlať na inú značku?