Úvod Zaujímavosti VIDEO: BBC použilo pri točení dokumentárnej série prepracované robotické zvieratá

VIDEO: BBC použilo pri točení dokumentárnej série prepracované robotické zvieratá

1

Ako fotografovať a natáčať voľne žijúce zvieratá v ich prirodzenom prostredí poriadne z blízka tak, aby ste ich nevyrušili? Túto otázku si zrejme položili aj v britskej televízii BBC.

Ich odpoveďou boli robotické zvieratá, ktoré svojim vzhľadom pripomínajú tie skutočné a zároveň sú vybavené kamerou. Mimoriadne inovatívny prístup tejto televízii zabezpečil unikátne zábery, ktoré ukazujú zvieratá veľmi z blízka.

Zvieratá si myslia, že robot je ich skutočný druhový člen, preto sa chovajú prirodzene a tak, ako by ich nikto nevyrušoval. Zároveň nemajú stres z veľkých kamier a filmárov, ktorí by ich naháňali alebo na nich striehli v ich prirodzenom prostredí.

Nová dokumentárna séria televízie BBC nesie príznačný názov, Spy in the Wild. Vysiela sa v domovskej krajine televízie, vo Veľkej Británii. Už 1. februára bude mať premiéru aj v USA na stanici PBS.

Hneď v prvej epizóde seriálu mohli diváci vidieť zaujímavú vec. Tvorcovia umiestnili robotie mláďa opice langur medzi skutočné živé opice. Tieto opice robotie mláďa prijali za svoje, no pri pokuse jednej z opíc zobrať mláďa na ruky sa stala „tragická vec“.

Robot opici vypadol z rúk a zostal ležať na zemi bez pohnutia. Opice si mysleli, že mláďa zahynulo a začali nad ním žialiť tak, ako by to urobili pri skutočnom mláďati. Na túto zaujímavosť dnes upozornila technologická sekcia internetového vydania sme.sk.

Ako zvierací roboti vyzerajú a aké mimoriadne zábery dokážu zhotoviť vám predostrie trailer nižšie.