Úvod Zaujímavosti VIDEO: Amazon uskutočnil prvé doručenie pomocou drona. Od objednania to trvalo 13...

VIDEO: Amazon uskutočnil prvé doručenie pomocou drona. Od objednania to trvalo 13 minút

Prvé doručenie prebehlo v anglickom Cambridge. Od zadania objednávky až po doručenie to trvalo 13 minút.

1

Od doby, keď Amazon predstavil svoj plán doručovať balíčky pomocou dronov ubehli už tri roky. Čas ale beží, že? Spoločnosť na svoj plán nezanevrela a rozhodla sa aj napriek niekoľkým problémom pokračovať.

Prvou testovacou oblasťou sa stal anglický Cambridge, kde 7. decembra prebehlo prvé úspešné doručenie. Od objednania tovaru až po jeho doručenie to trvalo 13 minút.

Amazon tvrdí, že službu momentálne ponúka len hŕstke ľudí. To by sa v budúcnosti malo zmeniť, minimálne pre Cambridge. Drony spoločnosť posiela zo špeciálne navrhnutého skladu, ktorý má už čoskoro obsluhovať desiatky a desiatky ľudí žijúcich v jeho blízkosti. Sklad na dron naloží tovar, cez pohyblivý pás ho pošle k miestu, odkiaľ môže bezpečne odletieť. Dron potom vzlietne do výšky až 130 metrov a presunie sa na miesto doručenia.

Amazon uplatňuje aj niekoľko obmedzení. Drony môžu lietať len cez deň, resp. keď svieti slnko. Akákoľvek zmena počasia k horšiemu, napríklad dážď, mrznutie či sneženie spôsobí, že doručenie dronom nebude k dispozícii.

Predpokladá sa, že ku komerčnému nasadeniu dronov dôjde až o niekoľko rokov. Amazon to však myslí vážne. Koniec koncov, pred pár rokmi si zo šéfa spoločnosti, Jeffa Bezosa robili srandu. Dnes to vyzerá tak, že sa doručovanie dronmi skutočne môže stať realitou. Amazon dokonca tvrdí, že v budúcnosti pôjde o bežnú záležitosť, akou sú dnes doručovacie dodávky prepravných spoločností.