Úvod Novinky Aktuálne Hackeri zo smartfónov ukradli 1,3 milióna Google účtov. Overte si či je...

Hackeri zo smartfónov ukradli 1,3 milióna Google účtov. Overte si či je ten váš v bezpečí!

7

Gooligan je názov nového škodlivého kódu, ktorý sa v poslednom období rozšíril medzi mobilnými zariadeniami s operačným systémom Android.

Od augusta do súčasnosti tento malvér odcudzil údaje k 1,3 miliónom Google účtov. Malvér sa do smartfónov dostal prostredníctvom infikovanej aplikácie. V postihnutom smartfóne zbiera citlivé osobné údaje používateľa.

Útočníci získajú prístup k aplikáciam Gmail, Google Fotky, Google Disk alebo Google Dokumenty. Na pozadí môže navyše inštalovať ďalšie falošné aplikácie z obchodu Google Play, ktoré dokonca malvér hodnotí pod menom používateľa. Tieto appky následne útočníkom generujú nemalé tržby.

Dobrou správou je, že Google väčšinu dotknutých vlastníkov po odhalení bezpečnostnej hrozby kontaktoval, odstránil všetky aplikácie spojené s kódom Gooligan a zrušil mu všetky prístupové a overovacie kľúče. Pokiaľ používate zariadenie s OS Android vo verzii Marshmallow alebo Nougat, môžete byť pokojní.

uctov

Malvér dokázal prekonať bezpečnostné prvky starších verzii OS Android. Ide prevažne o verzie Jelly Bean, KitKat a Lollipop. 57 % všetkých účtov bolo odcudzených v Ázii, 19 % v USA, 15 % v Afrike a len 9 % v Európe. Napriek tomu, že Google z obchodu Google Play odstránil všetky aplikácie spojené s malvérom Gooligan, stále sa medzi používateľmi šíri. Podľa odhadov môže byť každý nový deň infikovaných ďalších 13 000 zariadení.

Týmto konkrétnym kybernetickým útokom sa zaoberala aj bezpečnostná spoločnosť Check Point. Na ich stránkach si môžete skontrolovať, či je váš Gmail účet bezpečný. Stačí, ak prejdete >na tento odkaz<, do poľa vpíšete vašu gmail adresu, potvrdíte CAPCHA ochranu a kliknete na overiť. Pokiaľ sa vám objaví hlásenie, ktoré vidíte nižšie, váš účet je v bezpečí.

uctov

Digitálni zločinci sa čoraz viac zameriavajú na mobilné zariadenia. Ich obrovský počet a slabšie technologické zručnosti niektorých používateľov im dávajú skvelú príležitosť na to, ako sa za krátku dobu pod rúškom relatívnej anonymity dokázali slušne obohatiť.