Úvod Zaujímavosti Nechávate cez noc nabíjačku smartfónu v zásuvke? Toto vás bude zaujímať!

Nechávate cez noc nabíjačku smartfónu v zásuvke? Toto vás bude zaujímať!

2
Drvivá väčšina smartfónov vydrží na jedno nabitie približne jeden deň a aj keď nám večer zostane k dispozícii napríklad 30 % kapacity batérie, tak či tak dáme smartfón nabíjať, aby sa nám nevybil v priebehu nasledujúceho hektického dňa.

Smartfóny teda nabíjame najčastejšie večer a zväčša máme pre to vyhradené miesto niekde na stole, poličke a podobne.

Častým zlozvykom je permanentne zapojená nabíjačka v zásuvke bez ohľadu na to, či sa nejaké zariadenie nabíja alebo nie. Často je poukazované hlavne na zbytočnú spotrebu energie a následné navyšovanie nákladov, či dokonca nebezpečenstvo požiaru.

Pravdou však je, že moderné nabíjačky, ktoré zariadenie nenabíjajú a sú zapojené v zásuvke, spotrebujú elektrinu rádovo za niekoľko desiatok centov ročne.

foto: androidcentral.com
foto: androidcentral.com

Štúdia Lawrence Berkeley National Laboratory z roku 2012 poukazuje na fakt, že nečinná nabíjačka spotrebuje v priemere 0,26W, pri zapojenom smartfóne to je v priemere 3,68W a spotreba postupne klesne až na 2,24W keď je smartfón pripojený, ale plne nabitý. Pre klasickú anglickú domácnosť to predstavuje ročné náklady na úrovni 3,50 libier ročne, čo je naozaj zanedbateľné.

Originálne príslušenstvo, ako aj batérie podliehajú prísnym kvalitatívnym štandardom a sú testované v špecializovaných strediskách, takže sa nemusíme obávať ani prípadného požiaru. Opatrní by sme však mali byť pri neoriginálnych nabíjačkách za pár drobných.

Ak teda nechávate nabíjačku zapojenú trvale, svedomie vás hrýzť nemusí. Ak však chcete spraviť malé ekologické gesto, nabíjačku vytiahnite. To isté platí aj pri odpájaní nielen nabíjačiek, ale aj ostatných spotrebičov ak odchádzate na dlhšiu dovolenku alebo služobnú cestu.

Nechávate nabíjačku nonstop v zásuvke alebo ju poctivo odpájate? Zahlasujte si v ankete.

[yop_poll id=“14″]