Úvod Výrobcovia Apple a Samsung sú jedinými spoločnosťami, ktoré na smartfónoch zarábajú peniaze

Apple a Samsung sú jedinými spoločnosťami, ktoré na smartfónoch zarábajú peniaze

Zaujímavý pohľad na svet peňazí v priemysle so smartfónmi.

3

Nedávna štúdia preukázala, že Apple a Samsung sú jediné spoločnosti, ktoré zarábajú peniaze z predaja smartfónov.

Tento zaujímavý prieskum má na starosti spoločnosť Cannaccord Genuity, ktorá nedávno zozbierala všetky informácie o prevádzkových maržách najväčších výrobcov smartfónov. Čo však na ich zhrozenie zistili je fakt, že na predajoch smartfónov zarábajú len dve spoločnosti, Apple a Samsung. Apple je na predajoch najviac ziskový, zaznamenáva až 38 percentnú maržu.

Samsung však na tom tiež nie je úplne najhoršie. Jeho prevádzková marža je slušných 17 percent.

Ďalším spoločnostiam sa až tak nedarí. HTC aj Microsoft vo svojich mobilných divíziách zaknihovali negatívnych 22 percent. S negatívnymi 5 percentami nezarába dokonca ani LG, ktorý má jedny z najlepších a najinovatívnejších zariadení.

zisk-zo-smartfonov

Lenovo, spoločnosť ktorá nedávno kúpila Motorolu aby im pomohla vyrovnať sa s ťažkým obdobím momentálne funguje so stratou približne -10 percent.

Celkom desivý je širší záber na históriu jednotlivých výrobcov. Zoberme si ako príklad LG, spoločnosť, ktorá bola minulý rok zisková, resp. darilo sa jej tak, že nebola stratová. Tento rok už zbehla do mínusových čísel. Ešte horšie je na tom HTC, ktorého čísla sú až alarmujúcu nízke.

Tak či tak ide o veľmi pekné zhrnutie toho, ako na tom vlastne výrobcovia sú. Cannaccord tvrdí, že ostatných výrobcov nezaradili, pretože nemali prístup k všetkým potrebným dátam pre férové porovnanie.