Úvod Novinky Aktuálne Slovenská vláda opäť „vylepšuje“: Operátori a ďalší budú mať vyššie odvody, zaplatíme...

Slovenská vláda opäť „vylepšuje“: Operátori a ďalší budú mať vyššie odvody, zaplatíme to my!

38

Dnešný upršaný deň vám touto správou pravdepodobne nezlepšíme. Slovenská vláda totiž prišla s ďalším návrhom, ktorý nám z vreciek vytiahne ešte viac peňazí, než doteraz. O zmenách informoval server SME.

Minister financií, Peter Kažimír, navrhol niekoľko opatrení, z ktorých je hlavným ťahúňom naplnenie štátneho rozpočtu, ako inak, od ľudí. S veľkou pravdepodobnosťou si za služby, ktoré bežne používa drvivá väčšina ľudí, priplatíme o niečo viac. O čo teda ide?

Okrem toho, že štát zabezpečí, aby boli cigarety o niečo drahšie, čo mu nezazlievame, pristúpi aj k zvýšeniu poplatkov pre operátorov či poisťovní. Sú to dve odvetvia, na ktoré sa chcene či nechcene spoliehame my všetci.

Vyššie odvody sa môžu premietnuť vo vyšších cenách za služby

Ako píše server SME: „V rámci jednej z noviel, ktoré ministerstvo financií predložilo na pripomienkovanie verejnosti, je aj zmena pre takzvané regulované odvetvia. Ide o podniky napríklad v oblasti energetiky, poisťovníctva, verejného zdravotného poistenia, elektronických komunikácií, poštových služieb či letectva.

Vláda má odvod zvýšiť až dvojnásobne a to z 0,00363 na 0,00726. Vraj ide len o dočasné riešenie, ktoré by malo do štátnej kasy priniesť 76 miliónov eur. Či to tak naozaj bude, uvidíme.

Je však viac než pravdepodobné, že vyššie poplatky, ktoré budú musieť platiť nielen operátori, ale aj iné odvetvia, sa premení na drahšie služby, ktoré koniec koncov zaplatíme my. Takéto navýšenie odvodov má „vykryť diery po iných opatreniach.“