Úvod Zaujímavosti 99% vzduch: Pozrite si VIDEO s najľahším materiálom na svete

99% vzduch: Pozrite si VIDEO s najľahším materiálom na svete

5

Americká spoločnosť Boening, ktorá je zameraná na letecký aj zbrojársky priemysel, ukázala video, kde máme možnosť bližšie spoznať materiál budúcnosti. Ten vyniká nielen váhou, ale aj silnou štruktúrou, vďaka čomu sa radí medzi najpevnejšie materiály na svete.

Špičkové vlastnosti takzvaného ´microlattice´ kovu zabezpečuje štruktúra pripomínajúca naše kosti (3D polymér s otvorenou bunkovou štruktúrou), pričom je tvorený prepojenými rúrkami s extrémne tenkou vonkajšou stenou. Podľa výskumníčky Sophii Yang z HRL ho tvorí až na 99,99 percent iba vzduch (0,01 percenta je tuhá – hmatateľná – látka). Jeho hustota predstavuje 0,9 miligramu na jeden centimeter kubický.

Prvá zmienka o revolučnom vynáleze sa však na verejnosti objavila ešte v roku 2011.

Materiál nájde využitie napríklad pri výrobe moderných lietadiel, ktorým by s výrazne nižšou váhou klesla aj spotreba paliva, alebo spoľahlivých zbraní pre armádu či políciu.

Sophia Yang taktiež prezradila, že ak by sme ním obalili vajíčko a zhodili z vysokej budovy, vôbec nič by sa mu nestalo. Kov tak dokáže absorbovať deštruktívnu silu, vznikajúcu pri kontakte chráneného objektu s pevným povrchom.

Viac detailov nájdete v pekne spracovanom videu nižšie.