Úvod Zaujímavosti Internetom sa šíri dobrosrdečný vírus. Snaží sa ochrániť váš router

Internetom sa šíri dobrosrdečný vírus. Snaží sa ochrániť váš router

4

Tak to sa len tak často nevidí. Počítačové vírusy sú v drvivej väčšine prípadov naprogramované tak, aby vášmu počítaču, poprípade s inému kusu techniky spravili zle. Neexistuje však zákon, ktorý by programátorom zakazoval vytvorenie dobrého typu vírusu, ktorý síce infikuje vaše zariadenie, no namiesto jeho poškodenia mu pomôže.

Presne o takomto prípade na svojom blogu píše spoločnosť Symantec, ktorá identifikovala vírus Wifatch. Ten infikuje linuxové smerovače a iné sieťové zariadenia IoT. Na rozdiel od ostatného malwaru, ktorý sa pokúša podobné zariadenia pripojiť do botnetu, robí tento vírus niečo úplne iné. Používateľov sa snaží ochrániť.

Wifatch sa po napadnutí linuxového systému chová ako každý iný vírus. Snaží sa schovať a sťahuje si vlastné dáta z internetu. V tomto prípade však nejde o škodlivý malware, sťahuje si totiž nové informácie o vírusoch a zraniteľnostiach, pred ktorými sa snaží sieťové zariadenie brániť.

vyzva
Vírus necháva používateľom správy o tom, že ich ochránil

Okrem toho po sebe necháva určité informácie, aby používateľ vedel, že jeho zariadenie bolo ochránené. Vyzýva ho pritom, aby si napríklad zmenil heslo či aktualizoval firmware.

rozsirenie
Rozšírenie vírusu Wifatch

Výskumníkom sa zatiaľ nepodarilo určiť zdroj tohto „vírusu“, a tak momentálne nie je isté či za ním stojí nejaký hacker alebo antivírusová spoločnosť. Svet IoT však podľa všetkého má svojho prvého superhrdinu.