Úvod Zaujímavosti Prvá batéria s vodíkovým palivovým článkom poskytuje 7 DŇOVÚ výdrž batérie

Prvá batéria s vodíkovým palivovým článkom poskytuje 7 DŇOVÚ výdrž batérie

14

Aj vás trápi slabá výdrž batérie? V blízkej budúcnosti už možno nebude. Britská spoločnosť Intelligent Energy totiž vynašla vôbec prvú batériu pre smartfón, založenú na palivových článkoch. Spoločnosť má úzko spolupracovať s Apple, pričom prvotné testovania poukazujú na úžasnú, 7-dňovú výdrž batérie.

Do iPhone 6 sa im podarilo zakomponovať palivový článok, a to bez akýchkoľvek zmien veľkosti či hrúbky zariadenia. Prototyp smartfónu obsahuje klasickú, nabíjateľnú batériu, ako aj nový palivový článok, ktorý vytvára elektrinu kombinovaním vodíka a kyslíka.

Jediným rozdielom je fakt, že telefón musí mať mikroskopické ventilačné diery, cez ktoré sa bude zbavovať miniatúrneho objemu vodnej pary. Intelligent Energy má momentálne zvažovať cenu náhradných kaziet.

bateria-iphone-6
Takto vyzerá vnútro iPhone 6

Zakladatelia spoločnosti veria, že jedna náhradná kazeta by mohla stáť toľko, ako bežná káva, pričom by vytvorili trh v hodnote 400 miliárd EUR. Henri Winand, šéf Intelligent Energy, ktorý odmietol potvrdiť akékoľvek špekulácie o tom, že spolupracujú s Apple, povedal: „Podľa našich informácií sa to ešte nikomu nepodarilo. Palivový článok sa nám podaril vyrobiť tak tenký, že nemusíme meniť veľkosť zariadenia. Zároveň v zariadení môžeme ponechať nabíjateľnú batériu.“

 

Na prototype iPhonu sa vodík dobíjal cez upravený 3,5mm jack. Spoločnosť však momentálne pracuje na vymeniteľných kazetách, ktoré sa budú zasúvať do spodnej časti zariadenia. Obsahovať by mali dostatok prášku, z ktorého sa uvoľňuje vodík, pre 7-dňovú výdrž.