Interaktívny hologram

Vec, ktorú sme mali doteraz príležitosť vidieť poriadne fungovať iba v sci-fi filmoch, je vďaka náročnej práci šikovných výskumníkom z Digital Nature Group realitou. Kombinácia laserov, senzorov a špeciálnych zrkadiel tak umožní preniesť digitálne objekty z dvojrozmerného sveta priamo medzi nás. A to ani zďaleka nie je všetko.

S jednotlivými 3D objektami budeme môcť dokonca realizovať aj interakciu, čo znamená, že na každý náš dotyk príslušne zareagujú. „Keď sa dotknete holo-srdca, tak sa rozdelí na dve častí; keď sa dotknete checkboxu, označí sa,“ píše renomovaný vedecký web iflscience.com.

Tieto hologramy sú vytvorené za použitia laseru, ktorý vytvára ultra-krátke záblesky svetla,“ vysvetľuje ďalej princíp technológie, pričom spomína koncentráciu laseru na oblasť molekúl vzduchu, ktorý im poskytujú dostatok energie na ionizáciu a vyžarovanie svetla. „Táto koncentrovaná zmes pozitívnych a negatívnych častíc sa volá plazma.

Princíp fungovania interaktívneho hologramu
Princíp fungovania interaktívneho hologramu

A aký pocit človek cíti, keď sa dotkne takejto trojrozmernej virtuálnej reality? Údajne ako keby jeho prst položil na povrch šmirgľového papieru. Niektorí účastníci testu dokonca hovoria i o statickom šoku.

Interaktívne hologramy nepochybne posunú v nadchádzajúcich rokoch súčasné spotrebiteľské technológie do ďalšej úrovne. Umožnia nám tak pohodlnejšie surfovanie na webe, stáť vedľa našich priateľov aj keď sme od nich momentálne tisícky kilometrov ďaleko, pozerať filmy akoby sme boli priamo v nich či hrať virtuálne hry, kde sa budeme skutočne hýbať a potiť.