Dvanásť delegátov z medzinárodnej telekomunikačnej únie (ITU) predbežne odsúhlasilo definíciu ďalšej generácie mobilnej siete, pričom tá by mala ponúknuť teoretické rýchlosti až do 20 Gbps. 5G bude však zároveň predstavovať základný piliér pri budovaní očakávaného internetu vecí, kde sa pripoja takmer všetky elektronické zariadenia okolo nás.

Oproti súčasným 4G sieťami prinesie nadchádzajúci stupeň evolúcie hneď niekoľko výhod, a to vrátane väčších kapacít či neporovnateľne väčšej rýchlosti

Distribúciu medzinárodného spektra pre 5G odštartuje únia v priebehu roka 2019.

5G sieť bude mať taktiež kapacitu na poskytovanie prenosu dát s priemernou rýchlosťou viac ako 100 Mbps pre viac ako jeden milión pripojených zariadení v internete vecí na jeden štvorcový kilometer. Vďaka rozšírenej kapacite prenosu dát sa stanú video-služby, spolu s holografickou technológiou, opäť o niečo prístupnejšie,“ citoval web koreatimesus.com ministerstvo vedy. Ďalej taktiež spomína, že film s vysokým rozlíšením by sme tak mohli stiahnuť zhruba do desiatich sekúnd.

Rýchlosti v praxi však budú neporovnateľne nižšie ako sú rýchlosti teoretické, ktoré pri 4G LTE-A sieťach dosahujú maximálne 1 Gbps. Obmedzenia má ale na svedomí i hardvér v mobilných zariadeniach. Aktuálne-najrýchlejší LTE štandard – LTE Cat 9 – umožňuje napríklad sťahovať dáta do 450 Mbps. Disponuje ním modem populárneho čipsetu Snapdragon 810 od spoločnosti Qualcomm.

Demonštrácia 5G technológie a jej možností prebehne už v roku 2018 na zimnej olympiáde v juhokórejskom kraji Pyeongchang.