V minulosti bolo vykonanie root oprávnení na smartfóne otázkou zložitého postupu a trúfli si na takúto operáciu len naozaj skúsení používatelia berúc na seba riziko, že svoje zariadenie „odpália“.

Dnes je rootovanie podstatne jednoduchšie, stále sa však nejedná o bežnú operáciu.

Nasledujúcich pár riadkov je teda predsa len určených pre skúsenejších používateľov, ktorí vedia čo root je a tak isto sú si vedomí, že root zariadenia vykonávajú na vlastné riziko a pokiaľ je zariadenie v záruke, môžu o ňu prísť.

ROOT – získanie administrátorských práv a plná kontrola nad operačným systémom. Možnosť meniť systémové súbory, priečinky, odinštalovanie aplikácií od výroby, spúšťanie špeciálnych root aplikácií, úprava výkonu procesoru, možnosť inštalácie rôznych modifikovaných Android ROM-iek a pod.

Root vášho smartfónu môžete vykonať nasledovne a to vďaka bezplatnému programu Kingo Android Root.

Pre jeho použitie budete potrebovať počítač s operačným systémom WIndows.

Rootovanie prostredníctvom tohto programu je veľmi jednoduché, pričom dokáže takto upraviť väčšinu smartfónov, kompatibilitu s tým vašim si však overte na →tejto adrese

Stiahnite program Kingo Android Root do vášho PC z →tohto odkazu

Povolte vo vašom smartfóne možnosť ladenia prostredníctvom USB, ktorú nájdete v nastaveniach a vývojárskych možnostiach.

Umiestnenie tejto možnosti v nastaveniach sa môže mierne líšiť od verzie Androidu, na ktorej beží váš smartfón.

root

Ak nemáte nastavenie pre vývojárov sprístupnené a nedá sa vám naň kliknúť, zamierte v nastaveniach do položky „informácie o zariadení“ a niekoľkokrát po sebe kliknite na položku „číslo zostavy“.

tempFileForShare_2015-05-04-11-28-48Následne spustite Kingo Android Root na vašom PC, pripojte smartfón prostredníctvom USB kábla k počítaču a po chvíli sa vám zobrazí notifikácia o úspešnom pripojení ako aj obrazovka s otázkou či chcete povoliť ladenie prostredníctvom USB.

Označte „vždy povoliť z tohto počítača“.

allow usb debugging Ak všetko prebehlo hladko, stačí kliknúť na tlačidlo ROOT a čakať. Po dokončení sa zariadenie automaticky reštartuje a bude rootnuté.

snímka40Ak budete chcieť ROOT prístup z nejakého dôvodu v budúcnosti odstrániť, stačí znovu spustiť Kingo Android Root na PC, pripojiť smartfón a zvoliť položku odstrániť ROOT.

Ak uvidíte okno nižšie, všetko prebehlo v poriadku a môžete si užívať plné ROOT práva vo vašom smartfóne so všetkým, čo k tomu patrí.

rootear-android-kingo-root

Každý smartfón je jedinečný a je ich množstvo, preto sa počas rootovania môžu vyskytnúť rôzne drobné odlišnosti či komplikácie, preto budeme radi, ak sa so svojimi skúsenosťami podelíte v diskusii nižšie, čím budete určite nápomocní aj ostatným čitateľom.