Úvod Novinky POZOR: Slovenské počítače pod útokom škodlivého vírusu. Šifruje dáta a pýta si...

POZOR: Slovenské počítače pod útokom škodlivého vírusu. Šifruje dáta a pýta si výkupné!

Vírus najprv zašifruje obsah celého počítača, potom si vypýta 1 500€ výkupné.

43

Bezpečnostná firma ESET tento týždeň spozorovala a zachytila nový vírus, tzv. ransomware, ktorý sa šíri emailom a infikuje nič netušiacich používateľov. Vírus je určený pre ľudí z východnej Európy a Latinskej Ameriky.

Škodlivý kód najskôr zašifruje všetky dáta a potom si za odšifrovanie vypýta výpalné 1 500 eur. Podľa dostupných informácií k infikovaniu dochádza vtedy, keď si človek otvorí podozrivú prílohu, čomu by ste sa mali zďaleka vyhnúť. Správa pritom vôbec nie je lokalizovaná do slovenčiny, ani do češtiny. ESET ďalej informoval, že po otvorení sa do počítača stiahne škodlivý kód s označením Win32/FileCoder.DA, ktorý je známy aj pod označením CTB-Locker.

ransom-priklad
Takto vyzerá hláška o tom, že bol váš počítač zašifrovaný

Škodlivý kód potom postupne zablokuje celý obsah počítača a používateľovi zobrazí hlášku, že ak chce k svojim dátam opäť získať prístup, musí zaplatiť poriadne mastné výkupné vo výške 8 bitcoinov. „Ide o virtuálnu menu, používateľ nedokáže vystopovať skutočného príjemcu platby a taktiež ju nedokáže stornovať. Podľa aktuálneho kurzu ide o sumu takmer 1 500 eur,“ uviedol ESET.

Keď vám vírus zašifruje počítač, k dátam sa už nie je možné dostať. Podľa Esetu ide o neprelomiteľné šifrovanie. Chrániť sa však môžete neotváraním škodlivých príloh, ktoré sa nachádzajú v emailoch od neznámych a pochybných odosielateľov.

Eset okrem toho odporúča odpájať externý disk vždy vtedy, keď ho nepotrebujete, aby sa prípadná infekcia nerozšírila aj tam.