Úvod Novinky POZOR, smartfón XiaoMi Redmi Note posiela fotografie a správy na čínsky server

POZOR, smartfón XiaoMi Redmi Note posiela fotografie a správy na čínsky server

35

XiaoMi Redmi Note je jedno z najpopulárnejších zariadení výrobcu XiaoMi. Je tomu aj preto, že ponúka veľmi solídne špecifikácie v prepočte len za 130 dolárov, čo v prepočte nie je ani 100 eur.

Má to však jeden – celkom veľký – háčik. Nová správa totiž naznačuje, že tí, ktorí si zariadenie kúpili sa pravdepodobne stali obeťami obrovskej krádeže osobných informácií. Telefón totiž tajne posiela správy, ako aj fotografie, ktoré ste telefónom nasnímali na čínsky server a to bez vášho vedomia.

Tvrdí to majiteľ XiaoMi Redmi Note z Hong Kongu, podľa ktorého sa malo zariadenie spojiť so serverom, ktorého IP adresa figuruje na území Číny. Okrem toho mal tento server od telefónu získavať nie len správy, ale aj spomínané fotografie. Toto odosielanie súkromných informácií sa malo udiať keď bol telefón pripojený na Wi-Fi a údajne nepomohlo ani rootnutie a preflashovanie iných verzií ROM.

xiaomi-redmi-note-spehovanie-1 xiaomi-redmi-note-spehovanie-2

Ak vám napadlo, že by za tým mohlo stáť automatické zálohovanie, rozhodne by to nebol zlý tip, no táto služba bola pri testoch vypnutá, no obrázky aj správy aj naďalej odchádzali na čínsky server.

Ak teda vlastníte Xiaomi Redmi Note a nechcete, aby si niekde v Číne pozerali vaše hanbaté fotky, nefoťte sa o zrkadlo.

Informoval o tom server Phone Arena. Vďaka za tip, Marek!