Úvod Novinky Microsoft: Pracujeme na batérii pre smartfóny, ktorá vám vydrží týždeň

Microsoft: Pracujeme na batérii pre smartfóny, ktorá vám vydrží týždeň

12

Ajnapriek tomu, že telefóny a tablety svojimi hardvérovými špecifikáciami napredujú rýchlejšie, ako kedykoľvek predtým sa v ich útrobách jedna vec mení len veľmi pomaly.

Je to samozrejme batéria, ktorá sa za posledné roky takmer nezmenila. Narozdiel od displejov, ktorých rozlíšenie sa len za pár rokov zvýšilo z HD na Quad HD, nám staré dobré batérie poskytujú približne rovnakú výdrž. Jednou spoločnosťou, ktorá aktívne pracuje na riešení tohto problému je Microsoft. Inžinieri tejto spoločnosti pracujú na batérii, ktorá má vydržať až týždeň.

Ranveer Chandra z Microsoft Research nedávno poodhalil niekoľko možných riešení, s ktorými prišiel jeho tím. Podľa servera MIT Technology Review by mal Microsoft začať používať dve menšie Li-Ion batérie, namiesto jednej veľkej. Jedna batéria bude dodávať energiu pre náročné hry a aplikácie (3D hry, navigácia atď.), zatiaľ čo druhá batéria má poháňať bežné procesy, ktoré nevyžadujú až tak vysoký výkon.

Okrem hardvéru však Microsoft pracuje aj na optimalizácii samotného softvéru. Spoločnosť vyvinula tzv. „E-Loupe“ softvér, ktorý dokáže identifikovať aplikácie, ktoré majú vysokú spotrebu energie aj keď nie sú zapnuté a bežia v pozadí. Softvér ich aktivitu dokáže pozastaviť, čím ušetrí poriadny kus energie. Ak sa vám to zdá povedomé, tak sa nemýlite, niečo podobné už implementoval aj Samsung v ich Galaxy S5 či HTC v ich novom One M8.

Microsoft bohužiaľ nešpecifikoval časový rámec, v ktorom by chcel svoju novú technológiu uviesť do prvých zariadení, no my pevne veríme, že to bude už čoskoro a že ju pomocou licencie sprístupní aj pre ostatných výrobcov.

Upozornil na to server Phone Arena.