Úvod Novinky Google Glass pre hasičov? Táto sci-fi helma by mala slúžiť ako termografická...

Google Glass pre hasičov? Táto sci-fi helma by mala slúžiť ako termografická kamera

5

Keď hasiči vstúpia do horiacej budovy bez potrebného príslušenstva v podobe termografickej kamery, je len na ich skúsenostiach a veľakrát hrdinstve, aby sa po nej pohybovali čo najbezpečnejšie a aby sa pokúsili nájsť ľudí, alebo zvieratká, ktoré je nutné zachrániť.

Technológia termografie sa používa na lokalizáciu osôb v priestoroch so zníženou viditeľnosťou, napríklad v prípade, ak sú priestory husto zadymené, poprípade pre vyhľadávanie skrytých ohnísk, napríklad v stenách, alebo v streche budovy.

Dá sa teda povedať, že sa jedná o veľmi dôležitý kúsok technológie, ktorý by nemal chýbať ani pri jednom zásahu. Naša energia a sústredenosť by sa okrem toho, akú hru si nainštalujete ako ďalšiu, alebo ktorý SMS klient je najlepší mala sústrediť aj na to, ako pomôcť záchranným službám, ktorých vybavenie môže rozhodnúť pri tých najzložitejších situáciách.

cthru4
Helma s technológiou veľmi podobnou Google Glass vyhodnotí okolie a hasičovi poskytne dostatok informácií na to, aby sa z budovy dostal preč čo najrýchlejšie a najbezpečnejšie

Nová technológia pod názvom C-Thru je koncept displeja, ktorý by mal fungovať na rovnakej technológii ako Google Glass. Pred očami by teda hasiči mohli mať displej, ktorý by im ukazoval rôzne dôležité informácie, ako napríklad teplotu okolia všade tam, kde by sa pozreli, vďaka čomu by mohli vidieť aj v dyme bez akéhokoľvek iného príslušenstva.

cthru
Hasič v helme s technológiou C-Thru

Tam to však nekončí. Všetky informácie zozbierané jedným hasičom sa automaticky zasielajú na centrálny server, kde sa vyhodnocujú a zasielajú späť každému hasičovi, ktorý je momentálne súčasťou daného zásahu. Informácie sa im zobrazia na prehľadnom displeji, veľmi podobnom tomu, ktorý používajú v USAF (United States Air Force).

Aby toho nebolo málo, nová C-Thru helma využíva technológiu potláčania okolitého hluku, ktorým môže byť horiaci objekt, čím sa vylepší komunikácia medzi jednotlivými členmi tímu.

 

Koncept, ktorý využíva patent Samsungu pre ovládanie gestami
 

Veríme, že spoločnosti, ktoré sa zaoberajú vývojom nových technológií a najnovších vlajkových lodí svoj čas a peniaze obetujú aj na projekty ako je C-Trhu. Koniec koncov, vodeodolnosť najnovšieho smartfónu vám v prípade požiaru môže byť ukradnutá, no vybavený hasič, ktorý vás vytiahne z horiacej budovy je – akoby v Mastercard povedali – na nezaplatenie.

Za poskytnutie informácií ohľadom termografie ďakujeme Hasičskému a záchrannému zboru Lučenec