Úvod Novinky E. Snowden vo vianočnom príhovore – „Orwell nás varoval“

E. Snowden vo vianočnom príhovore – „Orwell nás varoval“

1

George Orwell nás varoval pred nebezpečenstvom“ tieto slová sprevádzajú začiatok vianočného príhovoru populárneho informátora Edwarda Snowdena na alternatívnej britskej stanici Channel4. V netradičnej video-správe vyjadril bývalý zamestnanec bezpečnostnej agentúry USA znepokojenie nad rozsiahlymi sledovacími praktikami NSA (Národná bezpečnostná agentúra) a ich vplyvom na budúce generácie.

George Orwell napísal román pod názvom „1984„, kde už v roku 1949 znázornil a načrtol budúcnosť s tzv. veľkým bratom – každý pohyb, každá myšlienka obyvateľov je prísne sledovaná technológiami a oddanými nasledovníkmi systému. V popise románu na wikipedii je uvedené následovné „Opisuje svet, v ktorom vládne absolútna totalita a podporuje ju permanentná vojna. Akýkoľvek priestupok proti kolektívnemu mysleniu Strany sa kruto trestá, z ľudskej individuality sa stáva zločin.

Ahojte a veselé Vianoce – som poctený možnosťou prihovoriť sa tento rok Vám a Vašim rodinám. Nedávno sme odhalili, že naše vlády, pracujúce v súčinnosti, vytvorili systém celosvetového sledovania vo veľkom rozsahu, ktorý dozerá na takmer všetko čo robíme.

snowden-nsa-channel4-2Snowden zameral v príhovore pozornosť predovšetkým na mobilné zariadenia – smartfóny – obsahujúce rôzne senzory aj na monitorovanie nášho pohybu „Druhy zbierok v knihách, mikrofónoch a vo video-kamerách, televízoroch, ktoré nás sledujú, sú ničím v porovnaní s tým, čo máme k dispozícii v súčasnosti. Máme senzory v našich vačkoch, sledujúce nás kamkoľvek sa len rozhodneme ísť. Myslite na to, čo to znamená pre súkromie priemerného človeka.

„Súkromie je to, čo nám umožňuje určiť kto sme a kým chceme byť“

Súčasné sledovacie aktivity NSA môžu mať podľa Snowdena taktiež veľký dopad na budúce generácie „Deti narodené v tejto dobe vyrastú bez poňatia súkromia. Nebudú vedieť, čo to znamená mať súkromie len pre seba – nezaznamenané, nezanalyzované myšlienky. A to je problém, pretože na súkromí záleží. Súkromie je to, čo nám umožňuje určiť kto sme a kým chceme byť.“

Podľa slov vo vianočnom príhovore určí aktuálna konverzácia množstvo dôvery v technológiach, ktoré nás obklopujú, a vo vláde, ktorá tieto technológie reguluje – „Spoločne môžeme nájsť lepšiu rovnováhu.

Na záver nezabudol Snowden ani na trošku humoru „Ukončiť hromadné sledovanie a pripomenúť vláde, že ak skutočne túži vedieť ako sa cítime, opýtanie je vždy lacnejší spôsob než sledovanie.

Edward Snowden stojí za odhalením prísne tajných dokumentov národnej bezpečnostnej agentúry USA. Ako bývalý zamestnanec NSA (Národná bezpečnostná agentúra) obetoval lukratívny plat a teplé podnebie Hawaiu za poskytnutie utajovaných informácií ľudom po celom svete o neustále rastúcom sledovacom mechanizme nepredstaviteľných rozmerov. Momentálne sa nachádza v Rusku, kde mu bol pridelený dočasný azyl ruskou vládou.

Zdroj: channel4.com via rt.com
Foto: channel4.com