Úvod Konkurencia Nokia Lumia 920 vs. Samsung Galaxy S3: Zápas smartfónov v super ťažkej...

Nokia Lumia 920 vs. Samsung Galaxy S3: Zápas smartfónov v super ťažkej váhe

12

Spoločnosti Nokia ukázala svojho nového „bombardéra“, ktorým plánuje, ako ináč, rozvalcovať neustále zväčšujúcu sa Android konkurenciu. Tá si totižto právom hrabe čoraz väčší trhový podiel, a znamená tak pre fínov obrovský problém.

Nokia, po zoštíhlovaní v organizačnej štruktúre, nakoniec predstavila model Lumia 920 s operačným systémom Windows Phone 8 od Microsoftu. Na úvod možno pochváliť inžinierov za použitie naozaj zaujímavého hardvéru a vytvoreniu unikátneho dizajnu, ktorý vedela vždy táto spoločnosť dotiahnúť do dokonalosti, no na druhu stranu si s integráciou WP 8 pravdepodobne vykopala hrob.

Ako teda obstojí proti veľkému Android súperovi Galaxy S3 od Samsungu? Porovnanie hardvéru nájdete v článku.

 

Displej a konštrukcia

Rozmery 130.3 x 70.8 x 10.7 mm a váha 185 gramov robia smartfón Lumia 920 hrubším a zároveň aj ťažším ako Galaxy S3, ktorý disponuje rozmerom 136.6 x 70.6 x 8.6 mm a váhou len 133 gramov. Veľký váhový rozdiel spôsobuje najmä použitie rozdielnych výrobných materiálov, z ktorých je vyhotovená externá konštrukcia.

Nokia použila do svojej vlajkovej lodi IPS displej s PureMotion HD+ technológiou a s rozlíšením 1280 x 768 pixelov (326 ppi), o veľkosti 4.5-palca. Samsung zase o 0.3-palca väčší (4.8-palcov) Super AMOLED displej s rozlíšením 1280 x 720 pixelov (306 ppi).

 

Procesor

Lumia 920 je vybavený čipsetom MSM8960 Snapdragon od Qualcomm: 2-jadrový Krait procesor s frekvenciou 1.5GHz a Adreno 225. Galaxy S3 dostal do zostavy Exynos 4412 Quad čipset: 4-jadrový 1.4GHz Cortex A9 procesor a Mali-400MP grafický procesor.

 

Kamera

Rozlíšenie kamier je v oboch smartfónoch takmer identické, Lumia sa môže pochváliť 8.7MPx (predná 1.2MPx kamera) a Galaxy S3 8MPx (predná 1.9MPx kamera), s bežným vybavením ako LED blesk, autofocus, geo-tagging atď. + zaujímavé softvérové prvky ako podpora pre pohodlnejšie a jednoduchšie fotografovanie.

Nokia pridala ku kamere (Carl Zeiss) aj veľmi ospevovanú technológiu PureView, ktorá dáva fínskemu produktu trošku navrch. Aj keď ide podľa niektorých len o ďalší marketingový ťah, ako prilákať zákazníkov na „kvalitné“ fotografie.

 

Pamäť

Lumia 920 príde na trh len v jednom 32GB variante s 1GB RAMkou, zatiaľ čo Galaxy S3 ponúkajú v obchodoch v troch verziách (16GB, 32GB a 64GB) s 1GB RAMkou  (na niektorých trhoch je verzia Galaxy S3 aj s 2GB RAMkou) a slotom pre externé pamäťové karty MicroSD. Tie však do Nokie nevložíte, pretože jej ten slot chýba.

 

Konektivita

Na palube oboch gigantov nechýbajú podobné možnosti v konektivite, disponujú HSDPA, HSUPA, NFC, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, DLNA, Wi-Fi Direct, Wi-Fi hotspot, Bluetooth s A2DP a EDR,  micro USB 2.0.

 

Batéria

Veľkou 2.000 mAh Li-ion batériou sa môže popýšiť, okrem Galaxy S3 (2.100 mAh), aj Lumia 920. Tá by mala pre majiteľov smartfónu zabezpečiť 10 hodín telefónovania alebo 400 pohotovostných hodín. Produkt Samsungu podľa informácií vydrží 11.5 hodín pri telefónovaní a ponúkne až 790 hodín, počas ktorých vie byť v pohotovosti.

 

Operačný systém

Windows Phone 8 vs. Android: Jednoznačne debata na dlhé trate, pričom každý softvér ponúkne zákazníkom niečo špecifické. Pri tomto porovnávaní už ide len o to, či chce zákazník jednoduchý alebo modifikovateľný systém. Pravý geek siahne rukou po Androide, ktorý si môže od vrchu až po spodok upraviť podľa svojej chuti, a manažér skôr po jednoduchosti, ktorá mu zabezpečí vyššiu produktivitu a podporu k jeho práci.

Google Play Store má nemalú výhodu vo veľkom počte aplikácií a hier, a zároveň s narastajúcim počtom aktivovaných Android zariadení predstavuje aj lukratívne miesto pre vývojárov a ich zárobkovú činnosť.

 

Záver

Lumia 920 a aj Galaxy S3 ponúknu špeciálnu možnosť  bezdrôtového nabíjania batérie. No kórejska spoločnosť Samsung vložila navyše do S3jky nadpriemernú inteligenciu vo forme „Motion Features“, ktoré kryje aj reklamným sloganom „Designed For Humans“ (navrhnuté pre ľudí). Tie majú uľahčiť každodennú prácu a manipuláciu s týmto veľkým smartfónom. (Direct Call, Smart Alert, Smart Stay)

Určite je z čoho vyberať, obe zariadenia sú nabité veľkým množstvom špeciálnych prvkov a funkcií, pričom veľkú rolu bude pri rozhodovaní hrať určite operačný systém. Voľbou Windows Phone sa chcela Nokia líšiť čo najviac od Android zariadení. Teraz už len zostáva možnosť voľby na spotrebiteľoch, čo sa prejaví na číslach predajnosti.

Ktorý smartfón sa vám viac páči po dizajnovej stránke? Skúsili ste už niekedy smartfón s Windows Phone?