Úvod Neprehliadnite vlavo Viete, aké žiarenie vysiela váš smartfón?

Viete, aké žiarenie vysiela váš smartfón?

2

Nie je to tak dávno, čo bola verejnosť znepokojená informáciami, že žiarenie z mobilných telefónov a smartfónov pri nadmernom používaní môže spôsobiť zdravotné komplikácie, či dokonca rakovinu. Viete aké žiarenie vysiela práve ten váš?

Vyžarovanie mobilných telefónov sa označuje ako SAR, ktoré má jednotku W/kg a je mierou energie absorbovanej do tela osoby vystavenej rádio – frekvenčnému poľu.

Podľa noriem Európskej únie SAR mobilného telefónu nesmie byť vyššie ako 2 W/kg. Väčšina súčasných telefónov vyžaruje v rozpätí od 0,5 do 1,0 W/kg. Pri kúpe každého mobilného telefónu/smartfónu s určitosťou v dokumentácii, ktorú máte v balení nájdete hodnoty tohto žiarenia, ktoré práve to vaše zariadenie vyžaruje. Toto žiarenie je „aktívne“ len počas hovoru, pretože keď je zariadenie v pohotovosti funguje vlastne iba ako prijímač signálu.

Vlastníte vlajkovú loď Samsungu, model Galaxy S3? Môžete byť spokojný, pretože jeho hodnota SAR je iba 0,34 w/kg v porovnaní s napríklad iPhone-om od Apple, ktorého hodnota w/kg je 1,11.

Vývojári z Tawkon vytvorili aplikáciu, ktorá je dostupná v obchode Google Play zadarmo, a ktorá pomocou  patentovanej technológie skúma hodnoty SAR vašeho smartfónu a včas vás upozorní pri nadmernom žiarení (napr. pri dlhých hovoroch) alebo vám vypočíta koľko žiarenia ste absorbovali za týždeň.

[app]com.tawkon[/app]

Pokiaľ by ste hľadali aplikáciu v App Store pre Apple platformu iOS máte smolu. Aplikácia bola z tohto obchodu s aplikáciami po krátkom čase stiahnutá z dôvodu, že namerané hodnoty neboli zrovna najmenšie a tým pádom nezobrazovali iPhone v tom najlepšom svetle.

Každopádne je jedno aký mobilný telefón alebo smartfón vlastníme, telefonovať by sme mali z mierou len na nevyhnutný čas, pretože okrem svojho zdravia, ktoré je najdôležitejšie, ušetríme aj voľné minúty z paušálu alebo pár eur z kreditu.

Vedeli by ste odhadnúť, aký čas denne pretelefonujete?

[phandroid.com]