Svet smartfónov je plný skvelých zariadení, ktorých cena sa však v mnohých prípadoch vymyká spod kontroly. Výrobcovia skúšajú, koľko sú zákazníci ochotní zaplatiť za špičkové modely ponúkajúce to najlepšie, z najlepšieho.

Aj preto sú často populárnejšou voľbou tzv. Lite, resp. odľahčené verzie vlajkových lodí. Ich jadro tvoria podobne kvalitné prvky, akurát za podstatne prívetivejšiu cenu. Medzi jeden z najúspešnejších a najžiadanejších telefónov patrí aj Huawei P30 Lite, ktorý je na Slovensku obrovským úspechom.

O tom, že Huawei to s telefónmi spadajúcimi do mid-range (strednej) cenovej skupiny naozaj vie, svedčia aj štatistiky rôznych operátorov, kde sa ich novinka permanentne drží v TOP 5 a často aj v TOP 3. Poďme sa teda pozrieť, vďaka čomu je tak úspešná.

Huawei P30 Lite má 6,15″ IPS LCD displej

Veľký, jasný displej priam určený pre multimédiá

Huawei P30 Lite ponúka veľký, až 6,15-palcový IPS LCD displej s rozlíšením 2 312 x 1 080 pixelov (415 ppi). Majiteľ zariadenia má k dispozícii takmer celú plochu, až na malú výnimku v podobe miniatúrneho výrezu v tvare kvapky v hornej časti displeja.

Šesť palcov na papieri môže vyzerať ako obrovský údaj, no realita je oveľa príjemnejšia. Vďaka tenučkým rámikomuzučkej konštrukcii v ruke P30 Lite pôsobí veľmi príjemne. Veľký zobrazovací panel pritom oceníte hlavne pri pozeraní videí či hraní hier. Spolu s vyváženým rozlíšením (Full HD+ je naozaj ideálne) dostanete najlepší pomer medzi tým, ako pekne displej vyzerá a ako veľmi trápi batériu.

Oproti drahšiemu P30 a P30 Pro síce prichádza o OLED technológiu, no verte mi, jeho IPS LCD displej sa v žiadnom prípade nemá za čo hanbiť. Jeho podanie čiernej je vynikajúcej úrovni, viditeľnosť na slnku je taktiež rešpektovateľná a kontrast oku lahodiaci. Prvotne som si myslel, že bude rozdiel viditeľnejší, no dosť som sa mýlil.

Bezkonkurenčné fotoaparáty

Obrovskou výhodou moderných smartfónov sú ich fotoaparáty. Koniec koncov, nosiť vo vrecku zariadenie, ktoré dokáže fotku spraviť rýchlejšie a pri viac situáciách ako zrkadlovka je jednoducho vynikajúce. Najlepší je ten fotoaparát, ktorý máte práve pri sebe, no nie?

Ak ste si mysleli, že sú kvalitné fotoaparáty na smartfónoch výsadou vlajkových lodí, zamyslite sa znovu. Krásnym príkladom je Huawei P30 Lite, ktorého foto výbava predbehla aj očakávania tých najväčších skeptikov.

Telefón, ktorého cena sa pohybuje na úrovni 300 € až 350 € v sebe totiž skrýva niekoľko prekvapení. Jeho fotografické srdce tvorí 48 Mpx senzor (f/1.8), ktorý dopĺňa 8 Mpx (f/2.4) ultraširokouhlý senzor a 2 Mpx (f/2.4) senzor pre snímanie hĺbky záberu. Vďaka tomu dokáže Huawei P30 Lite vytvárať zábery s rozostreným pozadím (bokeh).

Na telefón zo strednej triedy vôbec zlé, že? To som ešte nespomenul senzor, ktorý sa nachádza na prednej strane v malom výreze v tvare kvapky. Huawei sa rozhodol, že doň umiestni 24 Mpx senzor s clonou f/2.0 a pixelmi veľkými 0,8 µm. Ktokoľvek, kto sa rád fotí či už sám alebo spolu s niekým toto rozhodnutie jednoznačne ocení.

Umelá inteligencia základom úspechu

Huawei v posledných rokoch investoval obrovské prostriedky nielen do hardvéru, teda do fyzických častí tvoriacich smartfón, ale aj do softvéru. Medzi najväčšie úspechy čínskeho giganta jednoznačne patrí kvalita umelej inteligencie, ktorá je akýmsi lepidlom spájajúcim hardvér a softvér. Huawei P30 Lite pochopiteľne nie je výnimkou, a to, čo ostatní výrobcovia doháňajú len teraz, s tým sa P30 Lite už narodil a počas jeho života to ďalej vylepšuje.

Srdcom Huawei P30 Lite je procesor Kirin 710

Poviem to inak. Huawei P30 Lite má prístup k umelej inteligencii, ktorá dokáže analyzovať a na základe toho upravovať zábery bez toho, aby ste si to vôbec všimli. V rukáve má schopnosť automaticky identifikovať až 22 rôznych scén, ako napríklad východ/západ slnka, zeleň, zvieratá, jedlo a ďalšie.

Všimnete si len jedno. Fotografie z P30 Lite budú vyzerať príjemnejšie, vyváženejšie a oku viac lahodiac, než fotografie z konkurenčných modelov.

K softvéru samozrejme patrí aj používateľské rozhranie, ktoré je pri P30 Lite takmer rovnaké, ako v prípade drahšieho P30 či P30 Pro. Okrem toho, že je EMUI 9.0 plné funkcií, je zároveň pretkané umelou inteligenciou, ktorá sa učí, ako ho používate. Vďaka tomu sa telefón postupom času nespomaľuje, ako to býva zvykom, ale naopak zrýchľuje. Aby toho nebolo málo, zlepšuje sa mu aj výdrž batérie, keďže telefón dokáže odhadnúť, ktoré funkcie používate a ktoré naopak môže vypnúť.

Dizajn a spracovanie ako z inej cenovej kategórie

Huawei P30 Lite je už na prvý pohľad veľký fešák. Je skvelé, že Huawei dizajnový jazyk neaplikuje len pri drahších modeloch, ale pri celom produktovom rade.

P30 lite sa tak môže pýšiť kovovou konštrukciou už tradične obalenou v skle, edge-to-edge displejom, nádherným farebným spracovaním. Dizajn P30 Lite je až tak dobre zvládnutý, že keď som ho nedávno nosil vo vrecku ako môj hlavný smartfón, ľudia sa ma pýtali či používam oveľa drahší P30 Pro. Ako som spomenul, je to fešák, ktorý ulahodí nejednému oku.

PS: Rýchlym pohľadom dokážete P30 Lite od zvyšných modelov rozlíšiť jedine vďaka snímaču odtlačkov prstov umiestnenom na zadnej strane. Zvyšné dva modely z rovnakej rodiny, P30 a P30 Pro, ho majú zabudovaný priamo v displeji.

Správne nastavená cena

Azda to najlepšie som si nechal na koniec. Huawei P30 Lite je zariadenie, od ktorého som čakal veľa a aj napriek tomu ma dokázalo prekvapiť. Nebolo to pritom v papierových špecifikáciách, ale v tom, ako sa „správalo“ v skutočnom svete, pretože tam je to skutočne dôležité.

Ako som spomenul vyššie, P30 Lite sa v čase písania tohto článku predáva za približne 300 € až 350 €, čo je pre mnohých Slovákov celkom správne akási zlatá stredná cesta. Silné predaje na Slovensku podporujú aj operátori, ktorí ho pri najobľúbenejších paušáloch (približne 20 €/mesiac) predávajú za doplatok okolo 10 € mesačne. Dovoliť si ho tak môže obrovský počet ľudí, čo z neho robí populárnu voľbu.

Aj vďaka zariadeniam ako Huawei P30 Lite som rád, že medzi jednotlivými výrobcami také silné konkurenčné prostredie, aké je. Vznikajú tak kvalitné smartfóny, z ktorých najviac vyťažia samotní zákazníci.

Aký telefón sa vám v podobnej cenovej kategórii páči najviac? Dajte nám vedieť v diskusii nižšie!

Špecifikácia

  • Displej: 6,15“, IPS LCD, 2 312 x 1 080 pixelov
  • Čipset: Kirin 710, osemjadrový, 4x 2.2 GHz, 4x 1.7 GHz
  • Pamäť: 4 GB RAM, 128 GB úložisko, microSD slot do 1 TB
  • Fotoaparáty: 48 Mpx + 8 Mpx + 2 Mpx zadné, 24 Mpx predný
  • OS: Android 9.0 Pie, EMUI 9.0.1
  • Batéria: 3 340 mAh, 18 W rýchlonabíjanie
  • Konektivita: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.2, LE, A2DP, LE, aptX HD, GPS, A-GPS, GLONASS, BDS, USB C, 3,5 mm jack
  • Rozmery a váha: 152,9 x 72,7 x 7,4 mm, 159 gramov