Samsung už celú dekádu dokazuje, že inovácie patria k jeho najsilnejším stránkam. Od príchodu prvého Galaxy S modelu, až po chystanú vlajkovú loď Galaxy S10, jeho zariadenia sú zakaždým nabité technológiami, ktoré definujú svet smartfónov. Ktoré z nich však patria medzi tie najzaujímavejšie a najdôležitejšie? Poďme sa na to pozrieť.

1. Super AMOLED

Samsung sa už dlhú dobu pýši najlepšími displejmi na smartfónoch. To, že sú najlepšie spomedzi všetkých riešení potvrdzuje aj fakt, že si od Samsungu objednávajú zobrazovacie panely aj iní výrobcovia (napríklad Apple).

Éra Super AMOLED displejov pritom začala poriadne dávno – s príchodom Samsung Galaxy Wave, ktorý poháňal ešte operačný systém Bada. Postupom času sa displeje zlepšovali, až dospeli do dnešného štádia. AMOLED displeje majú jednu obrovskú výhodu – nie sú podsvietené, čo znamená, že majú podstatne lepšie podanie farieb ako LCD konkurencia.

Má to ešte veľkú výhodu – Samsung dokáže zapínať pixely po jednom, čo nakoniec viedlo aj k funkcii Always On Display, ktorá pre batériu predstavuje len minimálnu záťaž. Pri vypnutom displeji tak môžete mať zapnuté hodiny a iné informácie.

2. Veľký displej

Stelesnením toho, že inžinieri Samsungu dokážu celkom presne predpovedať budúcnosť je jednoznačne modelový rad Galaxy Note. Keď v roku 2011 predstavili prvý Galaxy Note, smial sa im celý svet. Smial sa im aj vtedajší šéf Apple, Steve Jobs. Samsung však vedel, čo robí.

V dobe, keď priemerná veľkosť displejov smartfónov dosahovala približne 4 palce Samsung prišiel s Galaxy Note, ktorý ponúkal 5,3-palcový displej. Kedysi nevídané zariadenie by sme už dnes zaradili do kategórie „mini“ zariadení. Uhlopriečky smartfónov po predstavení Galaxy Note začali rok čo rok rásť. Dnes nie je problém nájsť smartfóny s displejmi väčšími ako 6 palcov.

3. Stylus priamo v telefóne

Inteligentné mobilné zariadenia sa kedysi ovládali hlavne pomocou rôznych stylusov. S príchodom kapacitných displejov výrobcovia presunuli k ovládaniu zariadení prstami. Až kým neprišiel Samsung, ktorý väčší displej na Galaxy Note spojil práve s ovládaním stylusom. Išlo o kontroverzný ťah, ktorý opäť odsúdil Steve Jobs.

Samsung Galaxy Note 9
Samsung Galaxy Note 9 (FOTO Lukáš Zachar)

Zaujímavou a hlavne užitočnou inováciou v Galaxy Note bolo umiestnenie S Pen priamo do konštrukcie zariadenia. To znamenalo, že ste ho mali vždy pri sebe a len v malom percente prípadov došlo k jeho strate.

Z S Pen a Galaxy Note sa časom stal rad jedných z najúspešnejších Android zariadení, ktoré rok čo rok prinášajú nové funkcie. Najnovšia verzia S Pen získala Bluetooth konektivitu, vďaka čomu môžete stlačiť spúšť na fotoaparátu aj zo vzdialenosti 15-tich metrov.

4. Hlasový asistent

Pre Slovensko možno menej významná, no pre svet jedna z najdôležitejších inovácií. Samsung medzi prvými spoločnosťami predstavil svojho vlastného hlasového asistenta. Stalo sa tak ešte v roku 2012, keď sa predchodca Bixby, S Voice, objavil v modeli Galaxy S III. Zaujímavé je, že Samsung s hlasovým asistentom prišiel ešte skôr než samotný Google.

5. Konektivita

Jedna z najmenej vychvaľovaných inovácií, na ktoré sa však spoliehame deň čo deň je spojená s konektivitou. To, že operátori neustále zrýchľujú svoje siete by nič neznamenalo bez toho, aby tieto rýchlosti podporovali samotné zariadenia.

Samsung Galaxy S4
Samsung Galaxy S4

Nové telefóny od Samsungu disponujú vždy tým najlepším, čo je v danej dobe možné. Samsung siete 4. generácie začal podporovať už s príchodom Galaxy S4, teda presne v čase, keď sa do 4G pustili aj slovenskí operátori. Dodnes patrí medzi špičku v tom, ako rýchlo dokáže prenášať dáta. Problém mu nerobí ani najnovšia generácia 4G.

Samsung momentálne pracuje podpore sietí 5. generácie – 5G. Prvý takýto smartfón by sme mali vidieť už o pár mesiacov.

6. Zakrivený displej

O tom, že je Samsung lídrom na mobilnom trhu svedčia spomínané displeje. V marci 2015 však Samsung s príchodom Galaxy S6 priniesol ešte jednu zaujímavú novinku – zakrivený displej. Je pravda, že zakrivený displej, aj keď len na jednej strane, prišiel už pri Galaxy Note Edge v roku 2014, pri Galaxy S6 bol dostupný pre viac ľudí a na viacerých trhoch vrátane Slovenska.

Samsung Galaxy Note Edge
Samsung Galaxy Note Edge so zakriveným displejom

No a prečo sa nový typ displeja označuje ako „Infinity“ (nekonečno)? Je to hlavne z estetického dôvodu, keďže pri pohľade na zakrivené strany vyzerá tak, ako by nikdy nekončil.

7. Snímač odtlačkov a odolnosť

Na to, že dnešné smartfóny kľudne môžu spadnúť do vody sme si tak nejak zvykli. Rovnako sme si zvykli aj na to, že ich už nemusíme odomykať vzorom alebo PIN kódom pri každom prebudení displeja. Vedeli ste ale o tom, že Samsung tieto vylepšenia priniesol už v roku 2014?

Presne tak, Galaxy S5, okrem snímača odtlačkov prstov a snímača rýchlosti srdcového tepu ponúkal aj certifikáciu IP67, vďaka čomu bol prachotesný a zvládal aj dočasné ponorenie. Odvtedy sa výrobca posunul ešte o stupienok vyššie. Novšie vlajkové lode už disponujú stupňom krytia IP68.

8. Virtuálna realita v telefóne

Svet virtuálnej reality pred príchodom okuliarov Gear VR vyzeral inak. Pre zážitok z virtuálnej reality, ktorú poháňal telefón ste mohli využiť napríklad Google Cardboard, teda akési okuliare z kartónu. Potom prišiel Samsung a vďaka spolupráci so spoločnosťou Oculus ukázal, že sa to dá aj kvalitnejšie, resp. tak, aby z toho mali ľudia aj niečo viac než len rýchly pohľad na zaujímavý svet VR.

Samsung Gear VR

Okuliare Gear VR sa od tej doby stali synonymom pre mobilnú virtuálnu realitu. Platforma za niekoľko rokov výrazne narástla, a ťaží z toho, že do okuliarov stačí vložiť podporovaný smartfón od Samsungu, do ktorého si s predstihom stiahnete zdarma či zakúpite vybraný herný a aplikačný obsah. Samsung za niekoľko posledných rokov uviedol na trh niekoľko modelov okuliarov, ktoré postupne vybavil aj prídavným vetráčikom, odľahčil ich a pridal podporu samostatného ovládača VR Controller

9. Hodinky ešte pred Google

Svet inteligentných hodiniek je v dnešnej dobe obrovský. Vyrába ich azda každý veľký výrobca, podporuje ich samozrejme aj Google. Inteligentné hodinky v takej podobe, v akej ich poznáme dnes tu však dlho nie sú. S Galaxy Gear prišiel Samsung v roku 2013, teda ešte predtým ako Google stihol dotiahnuť operačný systém Wear OS.

Samsung Galaxy Gear
Hodinky Samsung Galaxy Gear z roku 2013

To Samsung nezastavilo. Upravil operačný systém Android 4.3 pre potreby inteligentných hodiniek a bolo. V dobe svojho uvedenia išlo o najsofistikovanejšie hodinky na trhu. Vďaka mikrofónu a reproduktoru bolo možné zo zápästia realizovať hovory, v remienku bol umiestnený 1,9 Mpx fotoaparát. Samotný 1,6“ displej typu Super AMOLED ponúkol rozlíšenie 320 × 320 pixelov, vnútorná pamäť hodiniek mala kapacitu 4 GB.

Aj keď Samsung neskôr prešiel so všetkými hodinkami na operačný systém Tizen, práve Galaxy Gear položili základy inteligentných hodiniek, ktoré môžu byť predĺženou rukou smartfónu, ale zároveň vedia fungovať aj samostatne. A práve to je prípad 46 mm hodiniek Galaxy Watch LTE s eSIM.

10. Najbezpečnejšia batéria

Samsung ako jedna z mála spoločností na svete nasadila prísny výrobný proces batérií, vďaka čomu patria medzi najbezpečnejšie na celom trhu. Pozostáva celkom z ôsmich krokov navrhnutých tak, aby bola výsledná batéria čo najbezpečnejšia.

Súčasťou procesu je okrem vizuálnej inšpekcie aj presvietenie röntgenom, fyzické testy, prebíjanie a ďalšie náročné veci, ktoré musia zvládnuť všetky batérie.

Tento článok vznikol v spolupráci so spoločnosťou Samsung Electronics.