Rad Galaxy S každý rok priniesol niečo nové. Či už to boli výkonnejšie procesory, väčšia operačná pamäť, čítačka odtlačkov prstov, skener očnej dúhovky alebo duálny fotoaparát. Aké prvenstvá teda môžeme priznať jednotlivým modelom radu Galaxy S?

Galaxy S – 2010

Model, bez ktorého by nevznikli žiadne ďalšie generácie, Samsung Galaxy S, bol predstavený a uvedený na trh v roku 2010. Nešlo však o prvý smartfón so Super AMOLED displejom od Samsungu. Toto prvenstvo pripadlo Samsungu Wave s operačným systémom Bada. Pri Galaxy S však bol digitizér (t. j. dotyková vrstva) po prvýkrát integrovaný priamo do displeja.

Smartfón ponúkol plastové telo s vymeniteľnou batériou – vo svojej dobe navyše išlo o najtenší smartfón na trhu (hrúbka 9,9 mm), a o vôbec prvý Android, ktorý dostal certifikáciu kodeku DivX HD.

Galaxy S II – 2011

V roku 2011 Samsung predstavil nástupcu – Galaxy S II po prvýkrát na veľtrhu MWC v Barcelone. Telefón dostal väčší 4,3“ Super AMOLED Plus displej. Slovíčko „Plus“ označovalo plnohodnotnú RGB maticu pixelov namiesto skôr používanej PenTile matice. Aj keď rozlíšenie displeja zostalo medzigeneračne rovnaké, výrazne sa zlepšila jeho ostrosť. Pol roka predtým, než Samsung predstavil prvú generáciu Galaxy Note s perom S Pen, bolo možné obdobným spôsobom ovládať aj displej Galaxy S II. A stačila na to len obyčajná ceruzka.

V rade Galaxy S sa po prvýkrát použil výkonnejší dvojjadrový procesor. Zdvojnásobená bola aj kapacita operačnej pamäte, ktorá sa po prvýkrát dostala na métu 1 GB. Vďaka MHL redukcii bolo možné z telefónu spustiť video na televízore vo Full HD a prostredníctvom zdrsnenej zadnej strany sa telefón lepšie a bezpečnejšie držal v ruke. Na MWC 2012 bol ako vôbec prvý zástupca radu Galaxy S ohodnotený ako najlepší smartfón roka.

Galaxy S III – 2012

Tretia generácia Galaxy S III do radu Galaxy S vôbec po prvýkrát priniesla HD rozlíšenie displeja, nad ktorým bola rovnako prvýkrát umiestená stavová LED dióda. Samsung telefón opäť postavil na výkonnejšom čipsete, ktorý bol po prvý raz štvorjadrový. Batéria v smartfóne sa prvýkrát prehupla cez magickú hranicu 2 000 mAh.

Rok 2012 taktiež znamenal debut hlasového asistenta S Voice, ktorého môžeme považovať za predchodcu dnešného asistenta Bixby. Hlasové ovládanie od Samsungu tak bolo na trhu skôr, než s hlasovým asistentom prišiel samotný Google. Samsung taktiež následne predstavil pod hlavičkou top modelu zmenšený variant Galaxy S III Mini.

Galaxy S4 – 2013

Galaxy S4 je známy ako smartfón, v ktorého názve prišlo k prechodu z rímskych na číslice arabské. Displej narástol na uhlopriečku piatich palcov a displej v rade Galaxy S dostáva Full HD rozlíšenie. Operačná pamäť dosiahla na métu 2 GB, a Galaxy S4 už podporuje siete 4. generácie (LTE). Senzorovú výbavu doplnil teplomer, vlhkomer a barometer.

Galaxy S4 taktiež ponúkol bohatú podporu systémových gest pre bezdotykové ovládanie – telefón dokázal sledovať pozíciu hlavy a očí užívateľa. Ihneď pri naklonení hlavy automaticky zvládol rolovať webovú stránku, zmeniť orientáciu displeja alebo zabrániť tomu, aby displej po nastavenom časovom intervale zhasol. AMOLED panel dokázal detekovať aj to, kam smeruje špička prsta užívateľa, čo bolo možné využiť napríklad pre zobrazenie náhľadu fotografie. Podobne dnes funguje aj dotykové pero S Pen. Po prvý raz a naposledy predával Samsung tzv. Google Play Edíciu, t. j. verziu telefónu s čistým Androidom, aj keď len v zahraničí.

Galaxy S5 – 2014

Piata generácia Galaxy S si pripísala celý rad úplne nových vychytávok. V rade Galaxy S5 sa najnovšie objavila zvýšená odolnosť IP67 a taktiež čítačka odtlačkov prstov, ktorá bola zabudovaná v domovskom tlačidle. Zatiaľ čo pri Galaxy S4 bolo potrebné dokúpiť špeciálny kryt pre bezdrôtové nabíjanie, Galaxy S5 ponúkal bezdrôtové nabíjanie už v základnej výbave. Na chrbte bol zabudovaný snímač srdečného tepu, ktorý spolupracoval s aplikáciou S-Health.

Ďalšou novinkou, tentokrát softvérového rázu, bol ultra úsporný režim. Prostredie v rámci maximálnej úspory energie prefarbil do čiernobiela a umožnil spustiť len obmedzený balík aplikácií. V prípade potreby bolo možné zostávajúcu výdrž batérie až zdvojnásobiť. Pre nabíjanie batérie bol po prvýkrát použitý široký konektor micro USB 3.0.

Galaxy S6 – 2015

Rad Galaxy S6 prináša dva modely, ktoré sú odlíšené najmä displejom. Okrem rovného Galaxy S6, sa objavuje aj verzia s dvakrát zakriveným Super AMOLED displejom – Galaxy S6 Edge. Samsung taktiež vsadil na kombináciu kovu a skla. Vďaka zmenenej konštrukcii ide o prvú generáciu radu Galaxy S, ktorá má napevno integrovanú batériu.

Operačná pamäť narástla na 3 GB, výpočtový výkon dodával osemjadrový čipset. Vylepšenie sa dotklo aj Super AMOLED displeja, ktorý ponúkol rozlíšenie QHD (2 560 × 1 440 pix).

Galaxy S7 – 2016

Rad Galaxy S7 opäť ponúkol dva modely, ktoré sa mohli pýšiť zvýšenou odolnosťou IP68. Základná S7 ponúkla rovný displej, Galaxy S7 Edge so zakriveným Super AMOLED panelom vôbec po prvýkrát prekonal uhlopriečku 5,5 palcov. V zamknutom stave sa na displeji najnovšie zobrazujú stavové informácie, dátum a aktuálny čas (režim Always On Display).

Operačná pamäť narástla na 4 GB, batéria oboch modelov prekročila hranicu 3 000 mAh. Akumulátor dostal podporu rýchleho bezdrôtového nabíjania, ktoré batériu za pol hodinu dobilo na 60 %. Ďalšou novinkou bola podpora mobilných platieb Samsung Pay či kvalitnejšie a energeticky efektívnejšie podanie mobilných hier vďaka podpore Vulkan API. Fotoaparát po prvýkrát dostal podporu technológie Dual Pixel, ktorá zlepšila kvalitu snímok odfotených za horších svetelných podmienok.

Galaxy S8 – 2017

Ôsma generácia Galaxy S opäť ponúkla dva modely. Líšili sa najmä v uhlopriečke displeja, ktorý je v prípade oboch smartfónov dvakrát zakrivený. Ovládacie prvky sa z tlačidlovej podoby presunuli do spodnej lišty v displeji, ktorý tak mohol vyplniť ďaleko väčšiu časť prednej strany telefónu. Samotný displej dostal označenie Infinity, v prípade Galaxy S8+ už prekonal hranicu šiestich palcov.

Nový skener očnej dúhovky umiestnený nad displejom bol jednou z možností biometrického zabezpečenia telefónu. Čítačka odtlačkov prstov sa presunula na zadnú stranu bližšie k fotoaparátu. Na spodnej hrane pribudol konektor USB-C. Výkon smartfónom dodával energeticky efektívnejší 10 nm čipset Exynos 8895. V rámci konektivity sa najnovšie objavuje aj Bluetooth 5.0 s rýchlejšími prenosmi a väčším dosahom. Vôbec po prvýkrát sa pri Samsungu objavuje desktopový režim DeX, ktorý na externom monitore zobrazí prostredie podobné počítaču. Pre jeho využívanie je potrebná dokovacia stanica DeX Station, do ktorej je možné pripojiť myš, klávesnicu alebo napríklad flash disk.

Galaxy S9 – 2018

Aktuálne predávaná generácia radu Galaxy S  po prvý raz priniesla vysokokvalitné stereo reproduktory od AKG Audio. K spodnému sa tak pridáva aj reproduktor nad displejom. Čítačka odtlačkov prstov je aktuálne vycentrovaná pod zadným fotoaparátom, v prípade Galaxy S9+ je vôbec po prvýkrát použitý duálny fotoaparát. Druhý snímač slúži pre dvojnásobné optické priblíženie snímanej scény. Pri oboch modeloch je k dispozícii variabilná clona, ktorá sa dokáže prispôsobiť veľmi dobrým a naopak aj horším svetelným podmienkam.

Telefóny radu Galaxy S9 dokážu nahrávať superspomalené videá so snímkovacou frekvenciou 960 fps. Selfie kameru je najnovšie možné využiť pre vytvorenie AR Emoji – digitálnu prezentáciu seba samého v prostredí smartfónov. Mobilné prenosy môžu využívať až LTE Cat. 18, maximálna teoretická rýchlosť sťahovania je stanovená na 1,2 Gb/s. Inteligentné skenovanie pre zabezpečený prístup k telefónu využíva kombináciu skenu očnej dúhovky a tváre. Režim DeX sa objavuje aj tentokrát, a to s novou podložkou DeX Pad. Smartfón v nej položený môže slúžiť ako touchpad.

Teto článok vznikol v spolupráci so spoločnosťou Samsung Electronics.

Aké prvenstvá prinesie jubilejná desiata generácia radu Galaxy S?